Alles over werken als zzp’er in de zorg

Wat is een zzp’er in de zorg?

Zzp staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’. De arbeidsvorm betekent dat je jouw diensten in de zorg via een eigen bedrijf aanbiedt aan anderen. Je werkt dus niet in loondienst, maar als zelfstandig ondernemer; ook wel freelancer genoemd. Je neemt als zzp’er opdrachten aan bij zorgverleners, zonder dat er sprake is van een dienstverband.

Voorbereidingen werken als zzp’er

Voordat je begint als zzp’er, moet je een aantal zaken regelen. Omdat het aantal zzp’ers in de zorg steeds verder toeneemt, heeft de overheid regels opgesteld waaraan je moet voldoen om als zelfstandige zorgprofessional te mogen werken. Voor sommige beroepen geldt bijvoorbeeld dat je in het bezit moet zijn van een BIG-registratie en voor bepaalde beroepsgroepen is er voor zzp’ers een maximum uurtarief vastgesteld waaraan je je moet houden.

Wil je een compleet overzicht van wat je allemaal moet regelen voordat je jouw eigen bedrijf begint? Kom dan eens langs bij een van onze startersavonden voor zzp’ers in de zorg.

Hoe schrijf je je in bij de KvK als zzp’er in de zorg?

Wanneer je wil gaan werken als zzp’er in de zorg, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophanden (KvK). De regels waar jij je als zzp’er aan moet gaan houden, worden bij deze stap ook bepaald. Voor verschillende bedrijfsactiviteiten kunnen namelijk andere regels gelden. Welke bedrijfsactiviteiten jouw bedrijf uit mag voeren, is te zien aan de zogenaamde SBI-code. Het is dus van belang dat je van tevoren weet welke code je op moet geven. Ook daarmee kan TMI je uiteraard helpen! Wil je alvast weten wat de belangrijkste stappen zijn? Bekijk dan dit stappenplan.

Voordelen en risico’s als zzp’er in de zorg

Het meest voor de hand liggende voordeel van zzp’en in de zorg, is dat je een hogere mate van vrijheid geniet dan collega’s die in loondienst werken. Je bent eigen baas en bepaalt dus zelf wanneer en hoeveel je werkt. Daarnaast kun je via TMI profiteren van verschillende voordelen: zo bieden we je ondersteuning bij administratie en facturering, kun je kiezen voor bevoorschotting (jouw factuur wordt dan binnen één werkdag uitbetaal) en tank en laad je met korting dankzij onze samenwerking met Shell. Ook ligt het uurtarief van zzp’ers hoger dan dat van vaste werknemers.

De keerzijde van meer vrijheid, is dat je ook te maken kunt krijgen met meer onzekerheid. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het regelen van werk, voor het opbouwen van jouw pensioen en het voor het bijhouden van de nodige administratie.

Ambulancechauffeur Eric de Haan
Werken als zzp’er geeft mij meer ruimte voor alle zaken die ik naast werken doe. Die vrijheid en eigen inspraak in mijn agenda, dat is de reden dat ik ervoor heb gekozen om als zzp’er aan de slag te gaan.
Eric de Haan Ambulancechauffeur

Ervaringsverhaal zzp'er

Benieuwd naar het verhaal van zzp-ambulancechauffeur Eric de Haan over waarom hij is gaan zzp’en en waarom via TMI?

Lees het interview

Wat verdient een zzp’er in de zorg?

Als zzp’er heb je dus een hoger uurtarief dan collega’s in vaste dienst. Het gemiddelde lag in 2023 rond de €40,- per uur, maar wat je precies verdient is sterk afhankelijk van jouw functie. Van het uurtarief gaat nog wel belasting af, en je moet er als zzp’er rekening mee houden dat je zelf pensioen op moet bouwen en zelf verzekeringen moet betalen.

Hoe werkt het met btw als zzp’er?

Een belasting waar je als zzp’er mee te maken krijgt, is de zogenaamde omzetbelasting: beter bekend als btw. Dit is, zoals de naam al zegt, belasting die je betaalt over jouw omzet. Deze belasting draag je meestal per kwartaal af aan de Belastingdienst. In sommige gevallen hoef je als zzp’er in de zorg echter geen btw te betalen. Wil je weten hoe dit precies zit? We wijdde er eerder een heel blog aan, wat je hier kunt lezen.

Wat zijn de vooruitzichten voor zzp’ers?

Er is op het moment redelijk wat onrust in de zzp-wereld. Dat komt doordat op 6 oktober 2023 een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd is dat voor veel verandering kan gaan zorgen. De regelgeving heeft als doel om zogenaamde ‘schijnzelfstandigheid’ te gaan. Deze term wordt toegepast wanneer het lijkt alsof iemand als zelfstandige werkt, maar volgens de belastingdienst eigenlijk niet is. Het wetsvoorstel maakt veel los onder zzp’ers.

Als TMI zijn en blijven we actief betrokken bij de ontwikkelingen, zo richtten we samen met PuurZorg en DNBZ, twee andere bemiddelingsbureaus in de zorgsector, een landelijke brancheorganisatie op: de Branchevereniging voor Zorgbemiddelaars (BZB). De BZB zet zich actief in voor het behartigen van de belangen van zzp-bemiddelaars in de zorg. Lees hier het hele persbericht. Meer informatie en de laatste updates voor zzp’ers vind je hier.

 

Vacatures zzp'ers

Enthousiast geraakt over de mogelijkheid om als zzp’er in de zorg te werken met de voordelen die TMI biedt?

Bekijk de vacatures

Interesse?

Neem contact op!
kelly jansen

Team Werving & Selectie

020 - 510 6754 werving@tmi.nl
Hoe solliciteer ik bij TMI?

De makkelijkste manier om te solliciteren is door te reageren op een specifieke vacature op de website die jou aanspreekt. Door te solliciteren kun je jouw cv en motivatie meesturen. Staat er geen interessante vacature op de website? Dan kun je jouw cv toesturen via het open sollicitatieformulier. Wanneer we een passende vacature hebben, zal één van onze supportmedewerkers of consultants contact opnemen om een afspraak met je te maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit gesprek vindt op kantoor of online plaats. Dit is afhankelijk van jouw functie en reisafstand. Tijdens dit gesprek horen wij graag wat jouw wensen zijn en zullen wij de mogelijkheden bespreken.

Voor artsen en medisch specialisten geldt dat de kennismakinggesprekken op locatie plaatsvinden, in de regio waar jij woont.

Wat wordt mijn salaris als ik ga werken via TMI?

Als je in dienst treedt bij TMI, dan werk je op basis van detachering of draai je losse diensten. Omdat dit vaak meer flexibiliteit vraagt dan werken op één vaste locatie, ligt het salaris gemiddeld hoger dan conform de cao. De hoogte van jouw salaris, is afhankelijk van je opleiding en het aantal jaren werkervaring dat je hebt opgebouwd. We stemmen het salaris graag met je af in een persoonlijk kennismakingsgesprek. Als zzp’er bepaal je samen met TMI het uurtarief. Treed je direct in dienst bij de opdrachtgever? Dan zal de opdrachtgever het salaris bepalen conform de geldende cao.

Salaris Artsen en Medisch Specialisten

Voor artsen en medisch specialisten geldt dat de hoogte van jouw salaris, afhankelijk is van je opleiding en het aantal jaren werkervaring dat je hebt opgebouwd. We stemmen het salaris graag met je af in een persoonlijk kennismakingsgesprek. Als zzp’er bepaal je samen met TMI het uurtarief. Treed je direct in dienst bij de opdrachtgever? Dan zal de opdrachtgever het salaris bepalen conform de geldende cao.

Heb ik recht op een reiskostenvergoeding?

Indien je geen gebruik maakt van een leaseauto heb je meestal recht op een reiskostenvergoeding. Dit kan echter verschillen per opdrachtgever en dienstverband, vraag dit dus altijd even na bij het sollicitatiegesprek.

Heeft TMI vacatures door heel Nederland?

Ja, TMI heeft landelijke werkgelegenheid. Hierdoor is er altijd een opdracht op vacature bij jou in de buurt te vinden. Maar TMI is niet alleen in Nederland actief, ook over de grenzen hebben we openstaande vacatures. Namelijk in Duitsland, Zwitserland, de Caribbean en Suriname.

Ik ben zzp’er, kan ik dan ook solliciteren op een vacature?

Bij al onze openstaande vacatures op de website vermelden we of je als zzp’er kunt reageren. TMI kan als bemiddelingspartner dienen en jou als zzp’er voorzien van nieuwe opdrachten. Wij hebben in de afgelopen twintig jaar een groot netwerk van diverse ziekenhuizen en zorginstellingen opgebouwd. Daarnaast kan TMI je adviseren bij het maken van de juiste keuzes voor je zaak. Meld je aan voor de maandelijkse Zzp’er in de Zorg Startersavond voor meer informatie.

In welke vakgebieden is TMI actief?

TMI heeft opdrachten binnen de ambulancezorg, arbodienstverlening, farmacie, GGD’s, geestelijke gezondheidszorg (ggz), justitie, privéklinieken, verzekeringsgeneeskunde, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT), ziekenhuizen en zakelijke dienstverlening.

Hoe werkt de facturering bij TMI?

Bij TMI werken wij met Reversed Billing. Dit betekent dat wij jou een factuur sturen voor de gewerkte uren in plaats van andersom. Dat scheelt jou een hoop administratief werk. Wanneer jij hebt gewerkt via TMI geef je aan ons, op maandagochtend voor 10:00 uur, het aantal uren door dat je hebt gewerkt. De opdrachtgever geeft hier akkoord op en zo wordt er eenvoudig en snel een factuur opgemaakt.

Kan ik gebruik maken van de leaseregeling?

Nee, helaas kun je als zzp’er geen gebruik maken van een leaseauto. Wel kun je profiteren van onze unieke samenwerking met Shell! Via de Shell Fleet App krijg je €0,12 korting per liter/kWh bij tanken of laden.

Wat is bevoorschotting?

Je kunt kiezen voor bevoorschotting via TMI. Zodra jij jouw factuur van TMI hebt ontvangen, betaalt TMI deze binnen één werkdag uit. Wij nemen de betalingstermijn van de opdrachtgever over. Voor deze dienstverlening betaal je 4% vrijgesteld van BTW van het totale factuurbedrag.

Hoe kan ik meer informatie ontvangen over zzp’en via TMI?

Regelmatig organiseert TMI een (online) informatieavond voor zorgverleners die net zijn gestart als zzp’er in de zorg of overwegen om zzp’er te worden. Zzp-specialist Lex Tebak vertelt je alles wat je moet weten. Aanmelden is kosteloos. Bekijk alle data en meld je aan!

Wil jij als zzp'er aan de slag via TMI?