Als verzorgende ben je op vele manieren inzetbaar op het gebied van zorg, welzijn, wonen en huishouden. Je kunt aan de slag bij cliënten thuis, in een verpleeghuis of woonzorgcentrum. Afhankelijk van de opleiding die je hebt gevolgd, ben je verzorgende niveau 1 of verzorgende niveau 2.

Functieomschrijving verzorgende

Je werkt als verzorgende vaak zelfstandig, maar bent wel betrokken in een zorgteam. Samen met dit team wordt een zorgplan opgesteld en uitgevoerd met betrekking tot de cliënt. In dit plan staat bijvoorbeeld wat de doelstellingen van de cliënt zijn en welke zorg jij moet verlenen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om medicatie, persoonlijke verzorging en dagbesteding van de cliënt.

Wat doet een verzorgende?

In de functie verzorgende staat persoonlijke zorg en aandacht geven aan cliënten centraal. Een belangrijk onderdeel is luisteren en gesprekken voeren met de cliënt. Je onderhoudt daarnaast ook contact met huisarts en eventueel met andere disciplines zoals fysiotherapeut, arts of verpleegkundige.

Zoals hierboven genoemd verrichten verzorgende verzorgende taken op basis van het zorgplan van de zorginstelling. Het takenpakket bestaat onder andere uit:

  • Wassen, afdrogen en aankleden van cliënten;
  • Verzorgen van wonden;
  • Een luisterend oor zijn voor de cliënt;
  • Verstrekken en/of toedienen van medicatie;
  • Bijdragen aan positieve woonomgeving;
  • Rapporteren van ontwikkelingen van cliënten;
  • Contact onderhouden met familie of andere betrokkenen;
  • Begeleiding van sociale en recreatieve activiteiten.

Verzorgende opleiding

De opleiding verzorgende is een tweejarige mbo-opleiding op niveau 3. Om deze opleiding te volgen kan de opleider zoals het ROC vragen om toelatingseisen. Deze eisen zijn per persoon verschillend, afhankelijk van welke diploma’s of kennis je al hebt. Kijk dan ook goed op de website van de opleider waar jij de opleiding wilt gaan volgen, of neem contact met ze op om hier meer duidelijkheid in te krijgen.

Toelatingstest

Sommige opleidingen willen van te voren graag weten welke kennis jij al in huis hebt. Dit toetsen zij met een toelatingstest. Ook kunnen ze eisen stellen aan de vakken in je vakkenpakket. Het advies is daarom om goed bij de opleiding na te gaan welke eisen zij stellen. Dit kan namelijk erg verschillen.

BOL of BBL

De opleiding kun je doen via een beroepsopleiding leerweg (BOL) en een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Verzorgende opleiding BOL houdt in dat je nog niet werkt naast je opleiding, maar een deel van de opleiding besteedt aan een stage of beroepspraktijkvorming (BPV). Voor een stage kun je rekenen op een stagevergoeding van ongeveer €310,-, afhankelijk van de branche waarin je werkt.

Verzorgende opleiding BBL betekent dat je al bij een zorginstelling werkt en daarbij één of meer dagen naar school gaat. De zorginstelling betaalt je hier een salaris voor, ook wel een zakgeldvergoeding genoemd. Dit verschilt erg per zorginstelling, dus vraag dit goed na voor je aan de opleiding begint. Je kunt denken aan een vergoeding tussen de €505,- en €1.463,- bruto per maand.

Vrijstellingen

Het is mogelijk om de opleiding verkort te doen. Wanneer je al ervaring hebt in de zorg, kun je vrijstelling ontvangen, waardoor je versnelt de opleiding kunt doen. Het gaat dan om een verzorgende opleiding BBL, ook wel verzorgende werken en leren. Je kunt contact opnemen met je school waar je de opleiding wilt volgen voor de mogelijkheden.

Verzorgend avondopleiding

Steeds meer mensen willen de verzorgende opleiding avondschool volgen, waardoor er mogelijkheden zijn om naast bijvoorbeeld je huidige baan de opleiding te volgen. Ook als je kinderen hebt, is een avondopleiding een goede optie. Deze mbo opleiding is bijvoorbeeld te volgen via het LOI.

Doorgroeimogelijkheden

Je kunt als verzorgende een vervolgopleiding doen. Je kunt denken aan opleiding tot verzorgende IG. Met de opleiding verzorgende IG kun je je weer verder ontwikkelen naar bijvoorbeeld verzorgende IG kraamzorg. Zoals je ziet zijn er dus veel mogelijkheden om door te groeien en jezelf te ontwikkelen. Vraag eens bij je leidinggevende wat hierin mogelijk is. Vaak heeft een organisatie een opleidingsbudget die je hiervoor kunt inzetten.

Waar werk je als verzorgende?

Je kunt in deze functie werken bij verpleeghuizen, verzorgingstehuizen of gehandicapteninstellingen. Dit wordt ook wel intramuraal genoemd. Daarnaast kun je ook aan de slag gaan in thuiszorg. Je komt dan als verzorgende aan huis. Dit wordt extramuraal genoemd.

Als verzorgende heb je dus de keuze om te werken in verschillende richtingen, zoals de gehandicaptenzorg of de ouderenzorg. Het werk als verzorgende is hierdoor divers. Cliënten verschillen van ouderen tot chronisch zieken en van mensen met een beperking. Dit maakt het werk erg leuk en afwisselend!

Verzorgende gehandicaptenzorg

Als verzorgende in de gehandicaptenzorg werk je met cliënten die een beperking hebben, bijvoorbeeld verstandelijk of lichamelijk. Deze cliënten ondersteun je onder andere bij het huishouden of de dagelijkse verzorging. Naast deze taken geef je ook voorlichting. Dit houdt in dat je cliënten adviseert over hoe zij in het dagelijks leven met hun beperking om kunnen gaan.

Verzorgende ouderenzorg

Als je als verzorgende in de ouderenzorg werkt, heb je veel te maken met chronisch zieken. Je werkt in een verpleeghuis, woonzorgcentrum of in de thuiszorg. Deze cliënten hebben persoonlijke begeleiding en ondersteuning nodig. De taken in de ouderenzorg zijn onder andere ouderen helpen met opstaan, wassen en aankleden. Ook begeleid je de maaltijden en bedenk je bijvoorbeeld een leuke middagactiviteit voor je cliënten.

Net als in de gehandicaptenzorg, geef je in deze rol ook voorlichting en advies. Het doel van deze functie is dat je de kwaliteit van het leven van de cliënten verbetert.

Het verschil tussen een verzorgende en een verzorgende IG heeft te maken met het opleidingsniveau. Alles tot en met opleiding niveau 2 valt onder verzorgende. Vanaf opleiding niveau 3 valt het onder verzorgende IG. In de functie van verzorgende bestaan dus verschillende niveaus. We zullen deze hieronder kort toelichten.

Verzorgende niveau 1

Een verzorgende niveau 1 wordt ook wel een zorghulp genoemd. Je helpt cliënten onder andere met hun huishouden. Je doet bijvoorbeeld de boodschappen of maakt het bed op. Daarnaast help je de verzorgende of verpleegkundige bij verschillende taken. Ook het sociale aspect is een belangrijk onderdeel van jouw functie. Zo maak je bijvoorbeeld een wandeling met de cliënten.

Verzorgende niveau 2

De taken van een verzorgende niveau 2 hebben met name betrekking op het welzijn van de cliënt en voert licht verzorgende handelingen uit, zoals koffie zetten, ontbijt klaarmaken, assisteren bij wassen en aankleden en huishoudelijke werkzaamheden als stofzuigen en afwassen. De verzorgende heeft niveau 2 en wordt ook wel helpende genoemd.

Verzorgende B

In deze functie werk je in de thuiszorg. Je werkt met verschillende doelgroepen zoals oudere cliënten, kwetsbare ouderen, chronisch zieken of mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Als verzorgende B thuiszorg richt je je met name op de huishoudelijke taken en verricht je een aantal verzorgende taken.

Verzorgende C

Als verzorgende c werk je ook in de thuiszorg. Je hebt meer verantwoordelijkheden dan een verzorgende B. Je richt je met name op verzorgende taken en minder op de huishoudelijke taken. De doelgroep is heel divers. Als verzorgende c thuiszorg werk je bijvoorbeeld met oudere cliënten, psychogeriatrische cliënten, chronisch zieken, cliënten met een lichamelijke of verstandelijke handicap of kwetsbare ouderen. Verzorgende c niveau is een opleiding op mbo niveau 2.

Verzorgende salaris

Het verzorgende loon verschilt per opleiding, werkervaring en specialisatie. Het salaris voor niveau 1 ligt tussen de €1.425,- en €2.230,- bruto per maand. Naarmate je meer werkervaring opdoet, ontvang je meer salaris. Het salaris voor niveau 2 ligt tussen de €1.450,- en €2.445,- per maand.  Het uurloon verschilt per persoon en werkgever. Je kunt denken aan een salaris dat verschilt van €12,91 tot €24,83 per uur.

Zoals je kunt zien, is het lastig om een concreet verzorgende salaris te noemen. Vraag dit dan ook goed na bij de werkgever waar je aan de slag wilt. De overige arbeidsvoorwaarden zijn vastgesteld in de cao VVT.

Onregelmatigheidstoeslag

Het werk als verzorgende kan onregelmatig zijn. Je kunt werken op verschillende dagdelen, zowel doordeweeks als in het weekend. Geldt dit ook voor jou? Dan krijg je een onregelmatigheidstoeslag van ongeveer 40% op je salaris.

Werken als verzorgende zzp’er

In deze functie kun je ook aan de slag als zzp’er. Als verzorgende zzp bepaal je zelf waar en hoeveel je werkt. Je bent eigen baas en hebt daarin veel vrijheid. Het uurtarief van een zzp’er verschilt per opdrachtgever en werkervaring.

Kleding verzorgende

De kleding verschilt per zorgmedewerker. Sommige werken in uniform en andere werken in eigen kleding. Er zijn wel richtlijnen voor het dragen van bepaalde kleding en/of bescherming. Denk aan handschoenen of beschermbrillen. Dit heeft met name te maken met infectiepreventie. Een klein gedeelte van de verzorgende is hier maar van op de hoogte. Lees meer over bijvoorbeeld de  hygiëneadviezen voor de thuiszorg.

Werken als zzp’er via TMI

Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? TMI kan jou daar bij helpen. Vijf keer per jaar organiseren wij een zzp startersavond, waarbij inspirerende sprekers jou handvatten bieden waar je op moet letten als startende zzp’er in de zorg. Daarnaast ondersteunen wij je in het maken van de juiste keuzes en zorgen wij voor passende opdrachten bij één van de vele ziekenhuizen en zorginstellingen waar wij mee samenwerken. Lees verder en ontdek wat wij jou kunnen bieden als verzorgende zzp.

Verzorgende vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? TMI heeft verschillende verzorgende vacatures door heel het land. Bekijk ons vacatureoverzicht of er een passende zorg vacature voor jou tussen zit. Je kunt ook altijd contact met ons op nemen om je wensen door te spreken. Soms staat een vacature nog niet op de website. In dat geval ben jij de eerste die in aanmerking komt.

Verzorgende wet BIG

Wil jij als verzorgende meer weten over de ontwikkelingen omtrent wet big 2? Lees dan hier verder.

 

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Nieuwsgierig geworden?  Neem eens een kijkje bij onze vacatures of er een functie tussen staat die jou aanspreekt. We nodigen je van harte uit om eens bij TMI op kantoor langs te komen voor een kop koffie en een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of sluit een keer gezellig aan bij onze TMI regioborrel om een indruk te krijgen van onze organisatie! Vertel ons jouw wensen door contact op te nemen, dan helpen we je graag verder.

Neem contact op

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.