Als verzorgende IG ben je op vele manieren inzetbaar op het gebied van zorg, welzijn, wonen en huishouden. Je kunt aan de slag bij cliënten thuis, in een verpleeghuis of woonzorgcentrum. IG staat voor individuele gezondheidszorg. De term VIG of VIG’er wordt ook vaak gebruikt.

Functieomschrijving verzorgende IG

Je werkt als verzorgende IG vaak zelfstandig, maar bent als verzorgende wel betrokken in een zorgteam. Samen met dit team wordt een zorgplan opgesteld en uitgevoerd met betrekking tot de cliënt. In dit plan staat bijvoorbeeld wat de doelstellingen van de cliënt zijn en welke zorg jij moet verlenen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om medicatie, persoonlijke verzorging en dagbesteding van de cliënt.

Als verzorgende IG voer je ook een aantal verpleegtechnische handelingen uit, zoals het geven van een injectie of het verzorgen van katheters. Ook het toedienen van medicatie of het verzorgen van wonden behoren tot de werkzaamheden.

Wat doet een verzorgende IG?

In de functie verzorgende IG staat persoonlijke zorg en aandacht geven aan cliënten centraal. Een belangrijk onderdeel is luisteren en gesprekken voeren met de cliënt. Je onderhoudt daarnaast ook contact met huisarts en eventueel met andere disciplines zoals fysiotherapeut, arts of verpleegkundige.

Zoals hierboven genoemd verrichten verzorgende IG verzorgende taken op basis van het zorgplan van de zorginstelling. Ook ben je bevoegd om verpleegtechnische taken uit te voeren. Het takenpakket bestaat onder andere uit:

 • Wassen, afdrogen en aankleden van cliënten;
 • Verzorgen van wonden;
 • Een luisterend oor zijn voor de cliënt;
 • Verstrekken en/of toedienen van medicatie;
 • Bijdragen aan positieve woonomgeving;
 • Rapporteren van ontwikkelingen van cliënten;
 • Contact onderhouden met familie of andere betrokkenen;
 • Begeleiding van sociale en recreatieve activiteiten;
 • Geven van injecties;
 • Verzorgen van katheters;
 • Inbrengen van een maagsonde.

Verzorgende IG opleiding

De opleiding Verzorgende IG is een driejarige mbo-opleiding op niveau 3. Om met deze opleiding te beginnen heb je een vooropleiding nodig. Je hebt minimaal een vmbo-diploma nodig of een overgangsbewijs van havo 3 naar 4 (vwo mag ook). Daarnaast kun je de verzorgende opleiding ook starten als je een mbo diploma op niveau 2 hebt afgerond, zoals helpende zorg en welzijn niveau 2.

Het kan voorkomen dat de opleiding vraagt naar een positief instroomadvies van de school waar jij je diploma hebt gehaald. Deze heb je dan nodig voor de inschrijving.

Toelatingstest

Sommige opleidingen willen van te voren graag weten welke kennis jij al in huis hebt. Dit toetsen zij met een toelatingstest. Ook kunnen ze eisen stellen aan de vakken in je vakkenpakket. Het advies is daarom om goed bij de opleiding na te gaan welke eisen zij stellen. Dit kan namelijk erg verschillen.

BOL of BBL

De opleiding kun je doen via een beroepsopleiding leerweg (BOL) en een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Verzorgende opleiding BOL houdt in dat je nog niet werkt naast je opleiding, maar een deel van de opleiding besteedt aan een stage of beroepspraktijkvorming (BPV). Voor een stage kun je rekenen op een stagevergoeding van ongeveer €310,-, afhankelijk van de branche waarin je werkt.

Verzorgende opleiding BBL betekent dat je al bij een zorginstelling werkt en daarbij één of meer dagen naar school gaat. De zorginstelling betaalt je hier een salaris voor, ook wel een zakgeldvergoeding genoemd. Dit verschilt erg per zorginstelling, dus vraag dit goed na voor je aan de opleiding begint. Je kunt denken aan een vergoeding tussen de €505,- en €1.463,- bruto per maand.

Vrijstellingen

Het is mogelijk om de verzorgende IG opleiding verkort te doen. De verzorgende opleiding één jaar is bedoeld voor medewerkers die al een relevant diploma vanuit zorg of welzijn hebben en relevante werkervaring. Met deze vrijstelling is het mogelijk om de opleiding tot verzorgende-IG in één jaar te behalen. Het gaat dan om een verzorgende opleiding BBL, ook wel verzorgende werken en leren.

Verzorgend avondopleiding

Steeds meer mensen willen de verzorgende opleiding avondschool volgen, waardoor er mogelijkheden zijn om naast bijvoorbeeld je huidige baan de opleiding te volgen. Ook als je kinderen hebt, is een avondopleiding een goede optie. Deze verzorgende mbo opleiding is bijvoorbeeld te volgen via het LOI.

Doorgroeimogelijkheden

Je kunt als verzorgende IG een vervolgopleiding doen. Je kunt denken aan opleiding tot EVV-er, de kaderopleiding, opleiding in geriatrie, palliatieve zorg of praktijkopleider. Zoals je ziet zijn er dus veel mogelijkheden om door te groeien en jezelf te ontwikkelen. Vraag eens bij je leidinggevende wat hierin mogelijk is. Vaak heeft een organisatie een opleidingsbudget die je hiervoor kunt inzetten.

Waar werk je als verzorgende IG?

Je kunt als verzorgende IG werken in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, GGZ-instellingen of gehandicapteninstellingen. Dit wordt ook wel intramuraal genoemd. Daarnaast kun je ook aan de slag gaan in de kraam- of thuiszorg. Je komt dan als verzorgende aan huis. Dit wordt extramuraal genoemd.

Als verzorgende heb je de keuze om te werken in verschillende richtingen, zoals:

 • Gehandicaptenzorg;
 • Ouderenzorg;
 • Kraamzorg;
 • Geestelijke gezondheidszorg.

Het werk als verzorgende IG is hierdoor divers. Cliënten verschillen van ouderen tot chronisch zieken en van mensen met een beperking tot ouders met een pasgeboren kind. Dit maakt het werk erg leuk en afwisselend!

Verzorgende gehandicaptenzorg

Als verzorgende IG in de gehandicaptenzorg werk je met cliënten die een beperking hebben, bijvoorbeeld verstandelijk of lichamelijk. Deze cliënten ondersteun je onder andere bij het huishouden of de dagelijkse verzorging. Naast deze taken geef je als verzorgende gehandicaptenzorg ook voorlichting. Dit houdt in dat je cliënten adviseert over hoe zij in het dagelijks leven met hun beperking om kunnen gaan.

Verzorgende ouderenzorg

Als je als verzorgende in de ouderenzorg werkt, heb je veel te maken met chronisch zieken. Je werkt in een verpleeghuis, woonzorgcentrum of in de thuiszorg. Deze cliënten hebben persoonlijke begeleiding en ondersteuning nodig. De verzorgende taken in de ouderenzorg zijn onder andere ouderen helpen met opstaan, wassen en aankleden. Ook begeleid je de maaltijden en bedenk je bijvoorbeeld een leuke middagactiviteit voor je cliënten.

Net als bij verzorgende in de gehandicaptenzorg, geef je in deze rol ook voorlichting en advies. Het doel van deze functie is dat je als verzorgende de kwaliteit van het leven van de cliënten verbetert.

Verzorgende geestelijke gezondheidszorg

Als verzorgende IG ggz of verzorgende IG psychiatrie werk je met mensen met een psychische stoornis of verslaving. Deze doelgroep kan in het dagelijks leven niet meer goed functioneren. Je werkt met cliënten met verschillende stoornissen en verslavingen. Dit betekent dat je sterk in je schoenen moet staan. Je helpt de cliënten bij de persoonlijke verzorging, geven van medicatie en zorgen dat zij gewassen of aangekleed zijn. Het is een intensief beroep, maar je haalt er veel voldoening uit.

Verzorgende kraamzorg

Als verzorgende IG in de kraamzorg ben je betrokken bij de zorg van moeder en kind tijdens en na de geboorte. Je blijft gemiddeld één week bij het gezin. Je taak is om te zorgen voor rust en regelmaat in het huishouden. Dit doe je door veel taken over te nemen van de kersverse ouders.

Naast de huishoudelijke taken is het belangrijk dat de gezondheid van moeder en kind goed is. Dit controleer je dan ook elke dag. Verder geef je voorlichting over de verzorging van het kindje en beantwoord je alle vragen van de ouders. Deze vragen kunnen gaan over voeding, hygiëne en slaap.

Wat is het verschil tussen een verzorgende IG en verpleegkundige?

Verzorgenden IG helpen bij de dagelijkse basiszorg, zoals wassen en aankleden. Ook geven ze ondersteuning bij dagelijkse handelingen. Denk hierbij aan het serveren van het ontbijt of bezoek aan het toilet. Ook heeft de verzorgende IG een signalerende functie. Het opleidingsniveau van een verzorgende IG is mbo niveau 3.

Een verpleegkundige  heeft een bredere rol binnen de gezondsheidzorg. Een verpleegkundige mag naast het geven van de basiszorg ook zelfstandig alle verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Denk hierbij aan prikken, wonden verzorgen, katheter verwisselen, zuurstof aanreiken en bloedsuiker bepalen. Ook het coördineren en organiseren van zorg is een belangrijk onderdeel van hun functie.

Wanneer je de opleiding tot verzorgende IG hebt afgerond, kun je daarna kiezen voor de opleiding tot verpleegkundige. Dit is een mbo opleiding niveau 4. Zoals je ziet heb je voor beide beroepen een mbo opleiding nodig. Het verschil zit hem met name in de verantwoordelijkheden en werkomgeving. Verpleegkundigen hebben te maken met situaties die snel veranderen, waardoor het werk complexer is.

Wat is het verschil tussen een verzorgende en een verzorgende IG?

Het verschil tussen een verzorgende en een verzorgende IG heeft te maken met het opleidingsniveau. Alles vanaf niveau 3 valt onder verzorgende IG. In deze functie heb je verschillende specialisaties. We zullen deze hieronder kort toelichten.

Verzorgende IG niveau 3

Een verzorgende 3 wordt ook wel verzorgende IG genoemd. De taken van een verzorgende niveau 3 hebben betrekking op verpleegtechnische handelingen. Je mag injecteren, katheriseren en een maagsonde inbrengen. Verzorgenden zonder niveau 3, zijn hiertoe niet bevoegd.

Verzorgende e

Verzorgende e betekent dat je een gespecialiseerd verzorgende bent. Je richt je op cliënten met psychogeriatrische/sociale problematiek. Dit doe je door middel van observatie en begeleiding. Voor deze functie heb je een MBO SPW niveau 4 diploma of diploma SPH nodig.

Verzorgende d

Als verzorgende d ben je verantwoordelijk voor het acuut verrichten van begeleidende en verzorgende taken bij de cliënt. Dit kan in de thuissituatie buiten kantoortijden of na een oproep van de 24-uur telefonische bereikbaarheidsdienst en alarmering van de zorglijn zijn. De te verlenen zorg is crisisopvang en opvang van calamiteiten. De cliënten hebben over het algemeen een handicap, zijn (chronisch)ziek, zijn ouderen of zitten in de terminale fase

Verzorgende ag

Als verzorgende ag specialiseer je je in een bepaalde doelgroep. Je kunt hierbij denken aan ouderen, gehandicapten, kraamzorg of chronisch zieken. Dit verschilt van verzorgende ig, omdat je als verzorgende ig aan de slag kunt bij alle verschillende doelgroepen.

Verzorgende EVV (eerst verantwoordelijke verzorgende)

Als eerst verantwoordelijke verzorgende heb je veel verantwoordelijkheden. Je coördineert de zorgverlening aan een aantal cliënten. Dit kan bij mensen thuis zijn of extramuraal in een verpleeghuis of woonzorgcentrum.

Als verzorgende EVV zorg je ervoor dat alle zorg die de cliënt krijgt op elkaar is afgestemd. Je houdt de continuïteit van de zorg in de gaten. In deze functie luister je goed naar de wensen van de cliënt en biedt je zorg die gericht is op het lichamelijk, geestelijke en sociaal welzijn van de cliënt.

Je kunt de problemen in de dagelijkse zorgverlening zelfstandig oplossen. Jij bepaalt of er een leidinggevende ingeschakeld moet worden. Je werkt samen met veel verschillende zorgverleners zoals een arts, fysiotherapeut, diëtist of logopedist. Ook informeer je familie en mantelzorgers over de cliënt.

Tenslotte ben je verantwoordelijk voor het overleg tussen alle zorgverleners. Dit bereid je voor en je zorgt dat de gemaakte afspraken worden nageleefd.

Verzorgende IG salaris

Het verzorgende IG loon verschilt per opleiding, werkervaring en specialisatie. Het startsalaris voor een verzorgende IG ligt tussen de €1.700,- en €1.800,- bruto. Naarmate je meer werkervaring opdoet, kan je doorgroeien naar een salaris van €2.750,-. Het uurloon verzorgende ig verschilt dus per persoon en werkgever. Een startsalaris voor verzorgende IG EVV of gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie ligt bijvoorbeeld tussen de €1.890,- en €1.940,-. Naarmate je doorgroeit in deze functie kan dit oplopen tot €2.875,-.

Zoals je kunt zien, is het lastig om een concreet verzorgende ig salaris te noemen. Vraag dit dan ook goed na bij de werkgever waar je aan de slag wilt. De overige arbeidsvoorwaarden zijn vastgesteld in de cao VVT.

Onregelmatigheidstoeslag

Het werk als verzorgende kan onregelmatig zijn. Je kunt werken op verschillende dagdelen, zowel doordeweeks als in het weekend. Geldt dit ook voor jou? Dan krijg je een onregelmatigheidstoeslag van ongeveer 40% op je salaris.

Werken als verzorgende zzp’er

Als verzorgende IG kun je ook aan de slag als zzp’er. Als verzorgende IG zzp bepaal je zelf waar en hoeveel je werkt. Je bent eigen baas en hebt daarin veel vrijheid. Het uurtarief verzorgende ig zzp verschilt per opdrachtgever en werkervaring.

Werken als zzp’er via TMI

Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? TMI kan jou daar bij helpen. Vijf keer per jaar organiseren wij een zzp startersavond, waarbij inspirerende sprekers jou handvatten bieden waar je op moet letten als startende zzp’er in de zorg. Daarnaast ondersteunen wij je in het maken van de juiste keuzes en zorgen wij voor passende opdrachten bij één van de vele ziekenhuizen en zorginstellingen waar wij mee samenwerken. Lees verder en ontdek wat wij jou kunnen bieden als verzorgende IG zzp.

Verzorgende IG vacature

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als verzorgende IG? TMI heeft verschillende verzorgende IG vacatures door heel het land. Bekijk ons vacatureoverzicht of er een passende zorg vacature voor jou tussen zit. Je kunt ook altijd contact met ons op nemen om je wensen door te spreken. Soms staat een verzorgende vacature nog niet op de website. In dat geval ben jij de eerste die in aanmerking komt.

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Nieuwsgierig geworden?  Neem eens een kijkje bij onze vacatures of er een functie tussen staat die jou aanspreekt. We nodigen je van harte uit om eens bij TMI op kantoor langs te komen voor een kop koffie en een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of sluit een keer gezellig aan bij onze TMI regioborrel om een indruk te krijgen van onze organisatie! Vertel ons jouw wensen door contact op te nemen, dan helpen we je graag verder.

Neem contact op

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.