Als verpleegkundig specialist kan je er voor kiezen om het specialisme chronische zorg bij somatische aandoeningen te volgen. In dit specialisme richt je je op de voortgaande behandeling van de chronisch somatische aandoening, zorggerelateerde preventie en het omgaan met stoornissen. Ook leer je om te kunnen omgaan met beperkingen en handicaps, voortvloeiend uit één of meer aandoeningen, alsook sociale inclusie. Na het afronden van dit specialisme heb je kennis van interventies bij ICF-gerelateerde aandoeningen, verpleegkundige en medische behandelingsmogelijkheden in de palliatieve en terminale zorg. Daarnaast ben je bekend met de sociale kaart en alle vormen van preventie, specifiek zorg gerelateerd.

Wat is een somatische aandoening?

Somatisch betekent letterlijk lichamelijk. Het is het tegenovergestelde van psychisch. Een somatische aandoening is dus een chronisch lichamelijke klacht. De zorg en behandeling bij een chronische lichamelijke aandoening wordt ook wel somatische zorg genoemd. Voorbeelden van chronische ziektes is de ziekte van Parkinson, COPD, nier- of hartfalen, reuma of kanker.

Werkzaamheden van een verpleegkundig specialist chronische zorg

Als verpleegkundig specialist chronische zorg focus je je op medische en verpleegkundige zorg bij chronische zorgvragen, gericht op het optimaliseren van therapietrouw, zelfmanagement en de kwaliteit van het leven. Je werkt met patiënten met chronisch somatische en psychische aandoeningen en stoornissen, beperkingen en/of handicaps. Ook werk je met kwetsbare ouderen en ouderen met niet specifieke-geriatrische aandoeningen, zoals overgewicht, gevolgen van een hartinfarct, een beroerte, artrose, kanker en artritis. Patiënten die door bovengenoemde aandoeningen in de laatste levensfase komen en palliatieve zorg behoeven, behoren ook tot de doelgroep waarmee je werkt.

Verschil tussen een verpleegkundige en verpleegkundig specialist chronische zorg

Als verpleegkundig specialist acute zorg ben je bevoegd tot het zelfstandig indiceren en uitvoeren van heelkundige handelingen, endoscopieën en katheterisaties. Daarnaast mag je ook injecties geven als verpleegkundig specialist chronische zorg, het verrichten van puncties en het voorschrijven van UR geneesmiddelen.

Wil jij je meer richten op de preventieve zorg van patiënten? Dan is er de specialisme preventieve zorg bij somatische aandoeningen.

Werken als verpleegkundig specialist zzp’er

Als verpleegkundig specialist chronische zorg kun je ook aan de slag als zzp’er. Jij bepaalt dan zelf waar en hoeveel je werkt. Je hebt dan meer vrijheid omdat je je eigen baas bent. Het uurtarief van een zzp verpleegkundig specialist is afhankelijk van de opdrachtgever en jouw werkervaring.

Werken als zzp’er via TMI

Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? TMI kan jou daar bij helpen. Wij ondersteunen je in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor passende opdrachten bij één van de vele ziekenhuizen en zorginstellingen waar wij mee samenwerken. Wil je graag meer informatie over het werken als zzp’er in de zorg? Kom dan naar één van onze zzp startersavonden of neem contact op met onze zzp-consulent.

Verpleegkundig specialist vacature 

Is een baan als verpleegkundig specialist jouw droom? TMI heeft verschillende zorg vacatures voor verpleegkundig specialisten door het hele land. Bekijk of jouw droombaan hier bij zit.

ZZP’er in de zorg

Ben jij ZZP’er in de zorg? Ook dan kunnen wij je veel bieden!

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Nieuwsgierig geworden?  Neem eens een kijkje bij onze vacatures of er een functie tussen staat die jou aanspreekt. We nodigen je van harte uit om eens bij TMI op kantoor langs te komen voor een kop koffie en een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of sluit een keer gezellig aan bij onze TMI regioborrel om een indruk te krijgen van onze organisatie! Vertel ons jouw wensen door contact op te nemen, dan helpen we je graag verder.

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.