Als verpleegkundig specialist kan je je ontwikkelen in verschillende, verpleegkundige specialismen, waaronder de acute zorg bij somatische aandoeningen. In deze specialisme leer je het voorkomen en behandelen van dringende vragen naar spoedzorg. De acute zorg richt zich op triage, stabilisatie en behandeling bij dringende laagcomplexe zorgvragen tot en met dringende levensbedreigende zorgvragen. Na het afronden van dit specialisme heb jij kennis van traumatologie, spoedeisende geneeskunde, de zorg voor een slachtoffer van (seksueel) geweld en de sociale kaart.

Wat is een somatische aandoening?

Somatisch betekent letterlijk lichamelijk. Het is het tegenovergestelde van psychisch. Een somatische aandoening is dus een chronisch lichamelijke klacht. De zorg en behandeling bij een chronische lichamelijke aandoening wordt ook wel somatische zorg genoemd. Voorbeelden van chronische ziektes is de ziekte van Parkinson, COPD, nier- of hartfalen, reuma of kanker.

Werkzaamheden van een verpleegkundig specialist acute zorg

Als verpleegkundige specialist acute zorg werk je met patiënten met acute gezondheidsproblemen en slachtoffers van ongevallen, rampen of oorlogsgeweld. Je diagnosticeert, indiceert en behandelt in een acute situatie. Daarnaast moet je onder tijdsdruk zorgvuldig en effectief communiceren met de patiënt en zijn/haar naasten en tevens effectief overleg voeren in wisselende teams. Ook signaleer je (kinder)mishandeling en  zorg jij dat hulp in gang wordt gezet. Als laatste moet je in stressvolle situaties de leiding nemen en het werk organiseren.

Verschil tussen een verpleegkundige en verpleegkundig specialist acute zorg

Als verpleegkundig specialist acute zorg ben je bevoegd tot het zelfstandig indiceren en uitvoeren van heelkundige handelingen, endoscopieën en katheterisaties. Daarnaast mag je ook injecties geven als verpleegkundig specialist en het verrichten van puncties en electieve cardioversie. Het toepassen van defibrillatie en het voorschrijven van UR-geneesmiddelen behoren ook tot de bevoegdheid van een verpleegkundig specialist acute zorg.

Wil jij je meer richten op de chronische zorg van patiënten? Dan is er de specialisme chronische zorg bij somatische aandoeningen.

Werken als verpleegkundig specialist zzp’er

Als verpleegkundig specialist acute zorg kun je ook aan de slag als zzp’er. Jij bepaalt dan zelf waar en hoeveel je werkt. Je hebt dan meer vrijheid omdat je je eigen baas bent. Het uurtarief van een zzp verpleegkundig specialist is afhankelijk van de opdrachtgever en jouw werkervaring.

Werken als zzp’er via TMI

Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? TMI kan jou daar bij helpen. Wij ondersteunen je in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor passende opdrachten bij één van de vele ziekenhuizen en zorginstellingen waar wij mee samenwerken. Wil je graag meer informatie over het werken als zzp’er in de zorg? Kom dan naar één van onze zzp startersavonden of neem contact op met onze zzp-consulent.

Verpleegkundig specialist vacature

Is een baan als verpleegkundig specialist jouw droom? TMI heeft verschillende zorg vacatures voor verpleegkundig specialisten door het hele land. Bekijk of jouw droombaan hier bij zit.

ZZP’er in de zorg

Ben jij ZZP’er in de zorg? Ook dan kunnen wij je veel bieden!

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje bij onze vacatures of er een functie tussen staat die jou aanspreekt. We nodigen je van harte uit om eens bij TMI op kantoor langs te komen voor een kop koffie en een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of sluit een keer gezellig aan bij onze TMI regioborrel om een indruk te krijgen van onze organisatie! Vertel ons jouw wensen door contact op te nemen, dan helpen we je graag verder.

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.