Een verpleegkundige specialist is iemand die naast een verpleegkundige opleiding ook nog een opleiding tot verpleegkundig specialist heeft gevolgd. Voorheen werd dit een nurse practitioner genoemd. Binnen de verpleegkundige specialismen zijn er twee hoofdtakken, namelijk algemene gezondheidszorg (AGZ) en geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De titel verpleegkundig specialist is wettelijk beschermd en je mag jezelf dus alleen zo noemen als je de juiste opleiding hebt gevolgd en BIG-geregistreerd bent.

In deze functie werk je tussen het gebied van de verpleegkunde en geneeskunde in. Zo ben je voor een deel verantwoordelijk voor medische aspecten van de behandeling. Verder ben je ook voor een deel verantwoordelijk voor de verpleegkundige handelingen met betrekking tot de patiënt.

Wat zijn de taken van een verpleegkundige specialist?

De taken zijn afhankelijk van het vakgebied. Over het algemeen zijn er een aantal taken die iedere verpleegkundig specialist uitvoert.

  • Het verzorgen van een spreekuur;
  • Het eindverantwoordelijk zijn voor de regie van een behandeltraject;
  • Het in kaart brengen van symptomen van patiënten;
  • Het geven van informatie met betrekking tot een behandeling of operatie aan de patiënt en naaste omgeving;
  • Het interpreteren van laboratoriumtests;
  • Het geven van voorlichtingen aan patiënten;
  • Het verbeteren van de kwaliteit van de zorg binnen de afdeling waar je werkt.

Welke medische handelingen en taken je in deze functie verder uitvoert verschilt per specialisme.

Welke verschillende verpleegkundige specialismen zijn er?

Als verpleegkundig specialist kun je je laten registeren bij één van de onderstaande specialismen.

Verpleegkundig specialist GGZ


Als verpleegkundig specialist GGZ houd je je bezig met de zorg voor patiënten met diverse psychische aandoeningen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningen


De acute zorg richt zich op triage, stabilisatie en behandeling bij dringende laagcomplexe zorgvragen tot en met dringende levensbedreigende zorgvragen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningen


In dit specialisme richt je je op de voortgaande behandeling van de chronisch somatische aandoening, zorggerelateerde preventie en het omgaan met stoornissen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Verpleegkundig specialist intensieve zorg bij somatische aandoeningen

Als een verpleegkundig specialist intensieve zorg verricht je handelingen bij patiënten die betrekking hebben op de oorzaak van een gezondheidsprobleem en het behandelen daarvan.

Verpleegkundig specialist preventieve zorg bij somatische aandoeningen

Als verpleegkundig specialist preventieve zorg bied je verpleegkundige- en medische zorg met als doel het voorkomen van een (ernstige) somatische aandoening.

 

Waar werk je als verpleegkundig specialist?

In deze functie werk je in een ziekenhuis. Dit kan op verschillende afdelingen zijn. Het ligt eraan in welk specialisme je je hebt verdiept. Zo kun jij als verpleegkundige specialist ziekenhuis bijvoorbeeld werken op de cardiologie of hematologie afdelingen.

Ook kun je aan de slag gaan in een verpleeghuis of de thuiszorg. Zo kun je ook aan de slag in een verpleeghuis om te werken in de ouderenzorg. Als verpleegkundig specialist thuiszorg bied je de zorg bij patiënten thuis aan.

Wat verdient een verpleegkundig specialist?

Het salaris verschilt per specialisatie en het aantal jaren werkervaring van de specialist. Het minimum verpleegkundig specialist loon ligt rond de €2.250,- euro per maand. Het maximale salaris ligt zelfs op zo’n €5.065,- euro per maand.

Als jij verpleegkundig specialist i.o (in opleiding) bent ligt het salaris tussen de €1.690,- en €3.210,- euro per maand.

Welke opleiding moet je hebben gedaan om een verpleegkundig specialist te worden?

Ben je enthousiast geworden van bovenstaand verhaal en wil je verpleegkundig specialist worden? Maar vraag je je af of de opleiding zwaar is? Als je dit beroep wil uitoefenen moet je eerst de vierjarige hbo opleiding verpleegkunde hebben gestudeerd. Hierna doe je minimaal twee jaar praktijkervaring op. Als je dit hebt gedaan kun je starten met een speciale masteropleiding op hbo niveau. Met deze master kun je je gaan specialiseren in het vakgebied waarin je eerder werkervaring hebt opgedaan.

De master wordt ook wel Master of Advanced Nursing Practice (MANP) genoemd. Het betreft een twee jarige opleiding. Als je de master hebt afgerond kun je jezelf Master of Science (Msc) noemen en kun je jezelf registreren in het register en het verpleegkundig specialisten big-register. Deze registratie is vervolgens vijf jaar geldig, hierna moet je door middel van scholing en werkervaring volgens de wet big aantonen dat je beschikt over voldoende actuele kennis.

Het verschil tussen een verpleegkundig specialist en een gespecialiseerd verpleegkundige

Gespecialiseerd verpleegkundige zijn verpleegkundigen die een geaccrediteerde vervolgopleiding via het Collega Ziekenhuis Opleiding (CZO) hebben gevolgd. Dit verschilt met een verpleegkundig specialist die een Master of Advanced Nursing Practice of Master of Science heeft gevolgd. Sommige verpleegkundig specialisten zijn ook gespecialiseerd verpleegkundige.

Werken als zzp’er

Als verpleegkundig specialist kun je ook aan de slag als zzp’er. Als zzp’er bepaal je zelf waar en hoeveel je werkt. Je bent eigen baas en hebt daarin veel vrijheid. Het uurtarief verschilt per opdrachtgever en werkervaring. Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? TMI kan jou daar bij helpen. Wij ondersteunen je in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor een passende zorg vacature bij één van de vele ziekenhuizen en zorginstellingen waar wij mee samenwerken. Lees verder en ontdek wat wij jou kunnen bieden als verpleegkundig specialist zzp. Of kom langs op onze zzp startersavond.

Wie is TMI?

TMI biedt regelmatig vacatures aan. Bekijk de vacatures verpleegkundig specialist bij TMI.

ZZP’er in de zorg

Ben jij ZZP’er in de zorg? Ook dan kunnen wij je veel bieden!

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Nieuwsgierig geworden?  Neem eens een kijkje bij onze vacatures of er een functie tussen staat die jou aanspreekt. We nodigen je van harte uit om eens bij TMI op kantoor langs te komen voor een kop koffie en een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of sluit een keer gezellig aan bij onze TMI regioborrel om een indruk te krijgen van onze organisatie! Vertel ons jouw wensen door contact op te nemen, dan helpen we je graag verder.

Neem contact op

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.