Als helpende doe je huishoudelijk werk en voer je verzorgende taken uit. Hiermee help je cliënten om zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Jij stimuleert hen daarin. Daarnaast werk je veel samen met jouw collega’s en krijg je leiding van zorgverleners en begeleiders. Je assisteert hen in hun werkzaamheden. In deze functie kan je op verschillende plekken aan de slag, namelijk als helpende welzijn, in een instelling of in de thuiszorg.

Hoe word je helpende?

Om dit werk te kunnen doen, moet je de MBO-opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 hebben afgerond. De opleiding duurt twee jaar, waarbij je leert om met diverse doelgroepen te werken. Bijvoorbeeld met ouderen, kinderen, gehandicapten, daklozen of mensen met psychische problemen. Ben je eenmaal helpende, dan kan je makkelijk doorstromen naar de opleiding Verzorgende IG niveau 3. Het is hierbij tevens mogelijk om vrijstellingen te krijgen.

Wat is helpende plus?

Om helpende plus te kunnen worden, dien je een helpende niveau 2 diploma te hebben. Sommige instellingen bieden helpenden de mogelijkheid om een scholing Helpende Plus te volgen. Dit is geen wettelijke, erkende opleiding waar je een diploma voor krijgt, maar het is wel mogelijk om een certificaat te ontvangen. Als helpende plus leer je extra taken, zoals medicijnverstrekking- en toediening, wondverzorging en de zorg voor mensen met een stoma of katheter. Dit maakt het verschil tussen een helpende niveau 2 en helpende plus.

Aanmelden voor de helpende opleiding

Je kan je aanmelden voor de niveau 2 opleiding met een VMBO BBL diploma of wanneer je de MBO-opleiding Zorghulp hebt afgerond. Er zijn twee manieren om de helpende zorg en welzijn niveau 2 opleiding te volgen. Dit kan via een beroepsopleidende leerweg (BOL) of beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Sommige scholen bieden de opleiding ook in één jaar aan.

Hoeveel verdient een helpende?

Een helpende zorg en welzijn niveau 2 salaris verschilt per zorginstantie. Gemiddeld gezien verdien je in deze functie minimaal €1.485 tot maximaal €2.585. Het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden zijn vastgesteld in de cao VVT. Het helpende plus salaris bij TMI is minimaal €1.868,- en maximaal €2.689, op basis van een full time dienstverband.

Helpenden vacatures

Heb je de opleiding tot helpende afgerond en ben je opzoek naar een nieuwe uitdaging of ben je gewoon nieuwsgierig naar helpende vacatures? TMI heeft bij diverse instellingen in Nederland helpende niveau 2 vacatures, maar ook helpende plus. Bekijk ons vacatureoverzicht of er een passende zorg vacature voor jou tussen zit. Je kunt ook altijd contact met ons op nemen om je wensen door te spreken. Soms staat een vacature nog niet op de website. Hierdoor ben jij de eerste die in aanmerking komt.

Aan de slag als helpende via TMI?

Nieuwsgierig geworden?  Neem eens een kijkje bij onze vacatures of er een functie tussen staat die jou aanspreekt. We nodigen je van harte uit om eens bij TMI op kantoor langs te komen voor een kop koffie en een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of sluit een keer gezellig aan bij onze TMI regioborrel om een indruk te krijgen van onze organisatie! Vertel ons jouw wensen door contact op te nemen, dan helpen we je graag verder.

Neem contact op

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.