Sociaal verpleegkundige

Wat doet een sociaal verpleegkundige?

De werkzaamheden van een sociaal verpleegkundige bestaan uit het bevorderen of in stand houden van de gezondheid van een groep mensen. In deze functie kijk je naar het grotere geheel. Hierbij let je op lichamelijke en geestelijke factoren, maar ook sociale factoren spelen een grote rol. Het doel is om gezondheidsbedreigingen op tijd te signaleren en te voorkomen. Andere benamingen voor deze functie zijn GGD-verpleegkundige of verpleegkundige infectieziektebestrijding.

Het is jouw rol om er voor te zorgen dat mensen goed voor zichzelf zorgen en weten hoe ze dit kunnen volhouden en verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld bereikt worden door voorlichting over gezondheid en opvoeding. Daarnaast zijn gezondheidsprogramma’s hierbij erg belangrijk. Hierbij kun je denken aan vaccinaties, voorlichting over soa’s, gebruik van verdovende middelen en besmettelijke ziekten.

Ook komen er meer acute zaken voor zoals bijvoorbeeld de uitbraak van een besmettelijke ziekte zoals het coronavirus of wanneer er een (natuur)ramp uitbreekt met schadelijke gevolgen voor de bevolking. Als sociaal verpleegkundige moet je ervoor zorgen dat je in kaart brengt wat de situatie is en deze onder controle zien te krijgen en houden. Hierbij is het ook van belang dat de verkregen informatie word toegepast in een plan van aanpak.

Waar werk je als sociaal verpleegkundige?

Je kunt aan de slag voor de GGD (Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst) of bij een AZC. Als sociaal verpleegkundige ben je vaak op pad voor huisbezoeken en overleggen.

Vaardigheden van een sociaal verpleegkundige

In deze functie is het belangrijk dat je over de volgende vaardigheden beschikt:

  1. Analytisch;
  2. Doortastend;
  3. Communicatief vaardig;
  4. Stressbestendig;
  5. Observerend;
  6. Zelfstandig.

Wat voor opleiding heb je nodig om sociaal verpleegkundige te worden?

Om te kunnen werken als sociaal verpleegkundige moet je eerst de algemene hbo-opleiding Verpleegkunde afgerond hebben. Deze opleiding duurt vier jaar. Daarna kun je je specialiseren met de opleiding tot verpleegkundige in de maatschappelijke gezondheidszorg (MGZ). Deze opleiding duurt twee jaar.

Wat is het salaris van een sociaal verpleegkundige?

Wanneer je aan het werk gaat als sociaal verpleegkundige is het brutosalaris tussen de € 1.810,- en € 3.420,- per maand, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring. Daarnaast ontvang je ook 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. De meeste GGD’s volgen de cao SGO (Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties).

Als sociaal verpleegkundige kun je ook aan de slag als zzp’er. Jij bepaalt dan zelf waar en hoeveel je werkt. Het uurtarief als zzp’er is afhankelijk van de opdrachtgever en jouw werkervaring. Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? TMI kan je ondersteunen in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor passende opdrachten bij één van de vele GGD’s waarmee wij samenwerken.

Wil jij aan de slag als sociaal verpleegkundige via TMI?

Bekijk de vacatures
Werken als sociaal verpleegkundige via TMI?

Benieuwd naar de mogelijkheden bij TMI?

Neem dan contact op!
miranda lans portretfoto

Miranda Lans

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 100 597 53 miranda@tmi.nl

Judith Randerath

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 542 625 55 judith@tmi.nl