Een jeugd- en kinderverpleegkundige is werkzaam in de preventieve gezondheidszorg. In deze functie houd je je bezig met de gezondheid van kinderen van 0 t/m 18 jaar oud. Hierbij let je ook op de ontwikkeling van de kinderen. Er is een verdeling tussen kinderen van 0-4 jaar oud en 4-18 jaar oud. 

Hoe ziet een dag van een jeugd- en kinderverpleegkundige er uit?

Als jeugd- en kinderverpleegkundige voor kinderen van 0-4 jaar houd je je voornamelijk bezig met de ontwikkeling. Hierbij moet je denken aan lichamelijke-, psychische-, en cognitieve ontwikkeling. Er zijn een aantal metingen die standaard uitgevoerd worden zoals wegen, meten, gehoor- en ogentest waarmee een verpleegkundige diagnose wordt gesteld. Kinderen in deze leeftijdscategorie worden doorgaans 15 keer onderzocht.

Wanneer je werkzaam bent als jeugd- en kinderverpleegkundige voor kinderen van 4-18 jaar focus je je meer op de psychosociale ontwikkeling. Bij psychosociale ontwikkeling moet je denken aan de ontwikkeling van het kind in relatie tot zijn sociale omgeving. Hoe is de omgang met anderen? Vanaf het voortgezet onderwijs gaat er ook aandacht uit naar de maatschappelijke ontwikkeling. Kinderen in deze leeftijdscategorie worden doorgaans drie keer onderzocht.

Voor beide leeftijdsgroepen werk je samen met artsen, logopedisten, pedagogen en maatschappelijk werkers en stem je de zorg ook af met andere ketenpartners zoals jeugdzorg en leerplicht.  Ingeplande afspraken vinden plaats op het consultatiebureau, maar je legt ook (geboorte)huisbezoeken af. Verder houd je je bezig met opvoedkundige ondersteuning en begeleiding van de ouders.

Vaardigheden van een jeugd- en kinderverpleegkundige

In de functie van jeugd- en kinderverpleegkundige is het belangrijk dat je over de volgende vaardigheden beschikt:

  • Flexibel en stressbestendig;
  • Sociaal vaardig en betrokken met patiënten;
  • Geduldig;
  • Samenwerken;
  • Zelfreflectie;
  • Resultaatgericht.

Waar werk je als jeugd- en kinderverpleegkundige?

Een jeugd- en kinderverpleegkundige die gespecialiseerd is in kinderen van 0-4 jaar is werkzaam op het consultatiebureau. Wanneer je gespecialiseerd bent in de leeftijdsgroep van 4-18 jaar oud dan kun je werkzaam zijn op scholen, als jeugdverpleegkundige GGD, bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of een Ouder- en Kindteam.

Wat voor opleiding heb je nodig om kind- en jeugdverpleegkundige te worden?

Om kind- of jeugdverpleegkundige te kunnen worden moet je beschikken over een afgeronde hbo-diploma hbo-v richting de maatschappelijke gezondheidszorg. Hierbij moet je als keuzerichting kraam-, kind-, en jeugdzorg kiezen. Hierna kun je je specialiseren met de opleiding sociaal verpleegkundige richting JGZ. 

De duur van deze verpleegkundige specialisatie opleiding is 27 volle dagen of 54 dagdelen en vereist 398 uur zelfstudie. Verder dien je ook een werkplek te hebben binnen de JGZ. Denk je erover na om jeugd- en kinderverpleegkundige te worden? Bekijk dan de  eisen voor de opleidingsroutes tot jeugd- en kinderverpleegkundige

Wat verdient een jeugd- en kinderverpleegkundige?

Als jeugd- en kinderverpleegkundige kun je rekenen op een maandsalaris vanaf €2.400,- bruto. Het salaris is daarnaast afhankelijk van of je met kinderen van 0-4 jaar werkt of met kinderen van 4-18 jaar oud.

Werken als jeugd- en kinderverpleegkundige zzp’er

Als jeugd- en kinderverpleegkundige kun je ook aan de slag als zzp’er. Jij bepaalt dan zelf waar en hoeveel je werkt. Je hebt dan meer vrijheid omdat je je eigen baas bent. Het uurtarief van een zzp jeugd- en kinderverpleegkundige is afhankelijk van de opdrachtgever en jouw werkervaring. 

Werken als zzp’er via TMI

Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? TMI kan jou daar bij helpen. Wij ondersteunen je in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor passende opdrachten bij één van de vele ziekenhuizen en zorginstellingen waar wij mee samenwerken. Wil je graag meer informatie over het werken als zzp’er in de zorg? Kom dan naar één van onze zzp startersavonden of neem contact op met onze zzp-consulent. 

Vacature kinderverpleegkundige

Is een baan als kinderverpleegkundige jouw droom? TMI heeft verschillende zorg vacatures voor kinderverpleegkundige door het hele land. Bekijk of jouw droombaan hier bij zit.

Vacature jeugdverpleegkundige

Wil jij graag aan de slag als jeugdverpleegkundige? Bekijk dan het overzicht met zorg vacatures van TMI voor een passende vacature.  Je kunt ook altijd contact met ons op nemen om je wensen door te spreken. Soms staat een jeugdverpleegkundige vacature nog niet op de website. In dit geval ben jij de eerste die in aanmerking komt.  

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Nieuwsgierig geworden?  Neem eens een kijkje bij onze vacatures of er een functie tussen staat die jou aanspreekt. We nodigen je van harte uit om eens bij TMI op kantoor langs te komen voor een kop koffie en een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of sluit een keer gezellig aan bij onze TMI regioborrel om een indruk te krijgen van onze organisatie! Vertel ons jouw wensen door contact op te nemen, dan helpen we je graag verder.

Neem contact op

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.