Een intensive care verpleegkundige verzorgt en verpleegt mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren op de afdeling intensive care. Een IC verpleegkundige mag meer medische handelingen uitvoeren dan een normale verpleegkundige. Daarnaast is het grootste verschil dat een IC verpleegkundige goed de vitale functies moet kunnen bewaken en hierop adequaat moet op kunnen reageren.

De taken van een intensive care verpleegkundige zijn erg divers. Taken waar je aan kan denken zijn:

 • Verplegen van patiënten;
 • Verpleegplan opstellen en uitvoeren met ander medisch personeel;
 • Controleren van de conditie van de patiënt;
 • Patiënt informeren over de behandeling;
 • Vragen beantwoorden en geruststellen van de familieleden;
 • Uitvoeren van diverse medische verrichtingen;
 • Informeren en assisteren van artsen;
 • Bijhouden van verslagen omtrent patiënten.

Vaardigheden IC verpleegkundige

De belangrijkste vaardigheden waarover je moet beschikken als IC verpleegkundige zijn:

 • Zorgvuldigheid;
 • Inlevingsvermogen;
 • Samenwerking;
 • Stressbestendigheid;
 • Communicatieve vaardigheden;
 • Nauwkeurigheid.

Hoe word je IC verpleegkundige?

Je wordt IC verpleegkundige door na jouw mbo- of hbo-opleiding Verpleegkunde de ‘werken en leren’ opleiding te volgen die speciaal gericht is op Intensive Care Verpleegkundigen. Deze opleiding duurt 18 maanden en hier leer je hoe je moet handelen bij mensen die op de intensive care liggen.

Om kinder IC verpleegkundige te worden, volg je een andere opleiding. Namelijk de specifieke Intensive Care Kinderverpleegkundige opleiding. Wil je als IC verpleegkundige de allerjongste patiënt helpen? Dan is er de Intensive Care Neonatologieverpleegkundige opleiding.

Aanmelden voor de IC verpleegkundige opleiding

Om de intensive care verpleegkundige opleiding te kunnen volgen heb je minimaal een mbo- of hbo diploma nodig. Daarnaast hoor je als verpleegkundige geregistreerd te staan in het BIG-register. Voordat je start met de opleiding moet je een werkplek hebben op de afdeling Intensive Care, waar je het praktijkdeel van de opleiding kan uitvoeren. Het theoretische gedeelte wordt aangeboden door verschillende instituten in Nederland, die meestal al verbonden zijn aan een academisch ziekenhuis. Dit kan je het beste vinden door rechtstreeks naar de website te gaan van het ziekenhuis waar je geïnteresseerd in bent.

Wat is het intensive care verpleegkundige salaris?

Het ic verpleegkundige salaris verschilt op basis van ervaring. Ben je net begonnen als intensive care verpleegkundige dan kan je een bruto salaris verwachten van €2,335,- en €2.590,-. Na het opdoen van meer ervaring kan het salaris oplopen tot maximaal €3.920,-. Onregelmatigheidstoeslagen komen nog bovenop het bruto-inkomen.

Vacatures IC verpleegkundige binnen- en buitenland

Heb je de opleiding tot IC verpleegkundige afgerond en ben je opzoek naar een nieuwe uitdaging of ben je gewoon nieuwsgierig naar intensive care verpleegkundige vacatures? TMI heeft IC verpleegkundige vacatures in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en de Caribbean. Bekijk ons vacatureoverzicht of er een passende zorg vacature voor jou tussen zit. Je kunt ook altijd contact met ons op nemen om je wensen door te spreken. Soms staat een vacature nog niet op de website. Hierdoor ben jij de eerste die in aanmerking komt.

Werken als ic verpleegkundige zzp’er

Als ic verpleegkundige kun je ook aan de slag als zzp’er. Je bepaalt zelf waar en hoeveel je werkt. Je bent eigen baas en hebt daarin veel vrijheid. Het uurtarief ic verpleegkundige zzp verschilt per opdrachtgever en werkervaring.

Werken als zzp’er via TMI

Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? TMI kan jou daar bij helpen. Wij ondersteunen je in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor passende opdrachten bij één van de vele ziekenhuizen waar wij mee samenwerken. Wil je graag meer weten over het werken als zzp’er via TMI? Kom dan naar onze zzp startersavond!

Werken in het buitenland?

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Nieuwsgierig geworden?  Neem eens een kijkje bij onze vacatures of er een functie tussen staat die jou aanspreekt. We nodigen je van harte uit om eens bij TMI op kantoor langs te komen voor een kop koffie en een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of sluit een keer gezellig aan bij onze TMI regioborrel om een indruk te krijgen van onze organisatie! Vertel ons jouw wensen door contact op te nemen, dan helpen we je graag verder.

Neem contact op

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.