Een dialyseverpleegkundige is een verpleegkundige die patiënten begeleidt waarvan de nieren niet meer goed werken of zelfs helemaal niet meer functioneren. In deze functie maak je gebruik van verschillende dialysetechnieken, waaronder hermodialyse of peritoneale dialyse.

Wat zijn de taken van een dialyseverpleegkundige?

Als dialyseverpleegkundige werk je met patiënten waarvan de nieren niet meer goed of helemaal niet functioneren. Je verzorgt patiënten die de dialyse ondergaan. Dit doe je vanaf het moment dat er onderzoek wordt uitgevoerd tot aan de opstelling van het zorgplan en de behandeling.

Het functieprofiel hangt af van het soort dialyse dat er uitgevoerd moet worden. Er zijn twee soorten dialyse, namelijk hemodialyse en peritoneaal dialyse. Tijdens  een hemodialyse behandeling wordt het bloed van de patiënten schoon gespoeld.

Wat doe je tijdens een hemodialyse behandeling?

In deze functie zorg je ervoor dat het apparaat is voorbereid voor de behandeling. Vervolgens sluit je de patiënt aan op het apparaat en houd  je de patiënt tijdens de behandeling in de gaten. Voorafgaand en na de behandeling monitor je het gewicht, de bloeddruk, temperatuur en hartslag van de patiënt.

Ook worden sommige patiënten thuis behandeld, dit noem je een peritoneaal dialyse of thuisdialyse. Als dialyseverpleegkundige leer je in dit geval de patiënt hoe ze zelf bepaalde handelingen kunnen uitvoeren. Verder geef je voorlichting over diëten en specifieke ziekteverschijnselen. Tot slot plan je de vervolgafspraak in en geef je de patiënt voorlichting over de mogelijkheden rondom een niertransplantatie. 

Vaardigheden van een dialyseverpleegkundige

Belangrijke vaardigheden die je moet hebben zijn:

  • Inlevingsvermogen;
  • Geduld;
  • Zelfstandigheid;
  • Flexibiliteit;
  • Snel kunnen schakelen;
  • Technische kennis.

Waar werk je als dialyseverpleegkundige?

Je werkt als dialyseverpleegkundige in het ziekenhuis. In dit geval werk je dan op de dialyseafdeling. Ook kun je werken bij mensen thuis in het geval van thuisdialyse. Verder is het mogelijk om te werken in een zelfstandig dialysecentrum. 

Welke studie moet je doen om dialyseverpleegkundige te worden?

Als je dialyseverpleegkundige wilt worden heb je al één jaar werkervaring opgedaan als verpleegkundige op mbo of hbo niveau. Hierna kun je de opleiding dialyseverpleegkunde als specialisme gaan volgen. Hiervoor moet je wel al BIG-geregistreerd staan als verpleegkundige.  

Dialyseverpleegkundige in opleiding

Tijdens de opleiding leer je om hoog complexe zorg te verlenen aan patiënten waarbij de nieren niet goed functioneren. De duur van de opleiding is gemiddeld 12 tot 15 maanden. Tijdens de opleiding werk je al en is jouw functietitel  dialyseverpleegkundige in opleiding. De opleiding is een leerwerkovereenkomst waarin je een dienstverband hebt van 32 tot 36 uur per week en tegelijkertijd werkt en leert.  

Tijdens de opleiding maak je onder andere gebruik van het leerboek dialyseverpleegkundige. Dit boek is ontwikkelt door meerdere auteurs. Het wordt gebruikt door de dialyseverpleegkundigen in opleiding, maar kan ook als naslagwerk gebruikt worden.

Overweeg je dialyseverpleegkundige te worden? Verdiep je dan in de uitgebreide eisen voor de opleidingsroutes tot dialyseverpleegkundige

Hoeveel salaris krijg je als een dialyseverpleegkundige?

Als dialyseverpleegkundige verdien je tussen de €2.140,- en €2.590,- euro bruto per maand. Naar aanleiding van jouw expertise en werkervaring kan dit groeien naar een salaris tussen de €3.475,- en €3.490,- euro bruto per maand. 

Werken als dialyseverpleegkundige zzp’er

In deze functie kun je ook aan de slag als zzp’er. Als zzp dialyseverpleegkundige bepaal je zelf waar en hoeveel je werkt. Je bent eigen baas en hebt daarin veel vrijheid. Het uurtarief van een zzp’er verschilt per opdrachtgever en werkervaring. 

Werken als zzp’er via TMI

Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? TMI kan jou daar bij helpen. Wij ondersteunen je in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor passende opdrachten bij één van de vele ziekenhuizen en zorginstellingen waar wij mee samenwerken. Kom voor meer informatie over het werken als zzp’er in de zorg naar één  van onze zzp startersavonden

Dialyseverpleegkundige vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? TMI heeft verschillende dialyseverpleegkundige vacatures door heel het land. Bekijk ons vacatureoverzicht of er een passende zorg vacature voor jou tussen zit. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen om je wensen door te spreken. Soms staat een dialyseverpleegkundige vacature nog niet op de website. In dit geval ben jij de eerste die in aanmerking komt.  

Werken in het buitenland?

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Nieuwsgierig geworden?  Neem eens een kijkje bij onze vacatures of er een functie tussen staat die jou aanspreekt. We nodigen je van harte uit om eens bij TMI op kantoor langs te komen voor een kop koffie en een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of sluit een keer gezellig aan bij onze TMI regioborrel om een indruk te krijgen van onze organisatie! Vertel ons jouw wensen door contact op te nemen, dan helpen we je graag verder.

Neem contact op

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.