Een ambulanceverpleegkundige geeft zorg en verpleging voor en tijdens het vervoer van een patiënt naar het ziekenhuis. Werken als ambulanceverpleegkundige heb je diverse taken. Taken waar je aan kan denken zijn:

 • Eerste hulpverlener bij een ongeval en zelf beslissingen maken;
 • Afhankelijk van de situatie moet je voor het vervoeren van de patiënt; verbanden aanleggen, beademingsapparatuur aansluiten, medicijnen toedienen, injecteren, hartmassages geven en/of toedienen van elektrische schokken;
 • Verantwoordelijk voor de patiënt tijdens vervoer;
 • Overdracht maken voor hulpverleners in het ziekenhuis;
 • Zorg voor lichte ongevallen en overplaatsingen van patiënten.

Vaardigheden ambulanceverpleegkundige

De belangrijkste vaardigheden om een waardevolle ambulanceverpleegkundige te worden zijn:

 • Stressbestendigheid;
 • Beslissingsvaardig;
 • Handigheid;
 • Flexibiliteit;
 • Inlevingsvermogen;
 • Communicatieve vaardigheden.

Hoe word je ambulanceverpleegkundige?

Je wordt ambulanceverpleegkundige door de speciale `werken en leren` opleiding Ambulanceverpleegkundige te volgen. Vaak ben je daarvoor al aan het werk als verpleegkundige met een Mbo- of Hbo-diploma.

Je leert bij deze opleiding alles over jouw taken bij spoedeisende hulpverlening en over het beoordelen van slachtoffers bij ongelukken. Naast de theoretische lessen krijg je ook opdrachten die je direct uitvoert in de praktijk. De opleiding kent drie varianten:

 • Korte tranche
 • Cardiaccare tranche (CC-tranche)
 • Lange tranche

De verschillen binnen deze varianten zitten in de duur van de opleiding en daarmee ook de inhoud van de opleiding. Uiteindelijk heb je met alle drie de varianten hetzelfde diploma, namelijk een CZO-diploma ambulanceverpleegkundige. Iedere opleiding heeft wel haar eigen toelatingseisen.

Korte tranche

De korte opleidingsroute is voor studenten die al een CZO-diploma hebben als intensive care verpleegkundige, spoedeisende hulp verpleegkundige of anesthesiemedewerker. Deze opleiding duurt zeven maanden waarbij je 23 lesdagen hebt.

CC-tranche

De Cardiac Care tranche opleiding is de middellange opleiding van de drie varianten en is geschikt voor studenten die al de opleiding cardiac care verpleegkundige hebben gevolgd. De opleiding duurt twaalf maanden waarbij je negen lesdagen hebt. 

Lange tranche

De lange tranche opleiding is voor verpleegkundigen zonder specialistische vooropleiding en wel ambulanceverpleegkundige willen worden. De lange tranche opleiding duurt 18 maanden waarbij je 35 lesdagen hebt.

Overweeg je ambulanceverpleegkundige te worden? Verdiep je dan in de uitgebreide eisen voor de opleidingsroutes tot ambulanceverpleegkundige.

Boek ambulanceverpleegkundige

Wil je je alvast inlezen in het beroep van een ambulancehulpverlener? “De mensen van de ambulance” van Mariette Middelbeek is een non-fictie boek waar ambulanceverleners hun verhalen delen over hun werk.

Aanmelden voor de opleiding Ambulanceverpleegkundige

Om ambulanceverpleegkundige opleiding te kunnen volgen, dien je eerst te solliciteren bij een regionale ambulancevoorziening (RAV). Vervolgens als je wordt aangenomen, zal de RAV je inschrijven voor de opleiding bij de Academie voor Ambulancezorg in Harderwijk.

Naast Harderwijk heeft Ambulancezorg Groningen haar eigen opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Om je te kunnen aanmelden voor de opleiding in Groningen heb je minimaal een HBO-V diploma nodig en minimaal drie jaar werkervaring als verpleegkundige.

Wat is het ambulanceverpleegkundige salaris?

Het salaris van een ambulanceverpleegkundige verschilt op basis van ervaring en welke opleidingsroute je hebt gevolgd. Bij een fulltime dienstverband kan een ambulanceverpleegkundige tussen de €2.495,- en €3.691,- bruto verwachten. Onregelmatigheidstoeslagen en reiskostenvergoeding komen nog bovenop het bruto-inkomen.

Vacatures ambulanceverpleegkundige

Heb je de opleiding tot ambulanceverpleegkundige afgerond en ben je opzoek naar een nieuwe uitdaging of ben je gewoon nieuwsgierig naar ambulanceverpleegkundige vacatures? TMI heeft ambulanceverpleegkundige vacatures in Nederland, Duitsland, Zwitserland en de Caribbean. Bekijk ons vacatureoverzicht of er een passende zorg vacature voor jou tussen zit. Je kunt ook altijd contact met ons op nemen om je wensen door te spreken. Soms staat een vacature nog niet op de website. Hierdoor ben jij de eerste die in aanmerking komt.

Werken als ambulanceverpleegkundige zzp’er

Als ambulanceverpleegkundige kun je ook aan de slag als zzp’er. Je bepaalt zelf waar en hoeveel je werkt. Je bent eigen baas en hebt daarin veel vrijheid. Het uurtarief ambulanceverpleegkundige zzp verschilt per opdrachtgever en werkervaring.

Werken als zzp’er via TMI

Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? TMI kan jou daar bij helpen. Wij ondersteunen je in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor passende opdrachten bij één van de vele ziekenhuizen waar wij mee samenwerken. Wil je meer weten over werken als zzp’er in de zorg? Kom dan naar de zzp startersavond.

Werken in het buitenland?

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Nieuwsgierig geworden?  Neem eens een kijkje bij onze vacatures of er een functie tussen staat die jou aanspreekt. We nodigen je van harte uit om eens bij TMI op kantoor langs te komen voor een kop koffie en een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of sluit een keer gezellig aan bij onze TMI regioborrel om een indruk te krijgen van onze organisatie! Vertel ons jouw wensen door contact op te nemen, dan helpen we je graag verder.

Neem contact op

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.