In de verpleging en verzorging zijn veel verschillende soorten banen. Ben jij benieuwd wat voor soort werk je kunt doen in de verpleging en verzorging? Hier leggen we uit wat verpleging en verzorging is, of het werk zwaar is en welke beroepen er allemaal zijn.

Wat is verpleging?

Als je werkzaam bent in de verpleging houd je je bezig met het uitvoeren van verpleegkundige zorg. Dat kan in verschillende gradaties. je kunt denken aan persoonlijke verzorging zoals wassen en aankleden tot het geven van injecties en medicatie. Verzorgenden houden zich voornamelijk bezig met de basiszorg en verpleegkundigen met verpleegtechnische handelingen. Verzorgenden en verpleegkundigen werken dan ook vaak samen.

Is verpleging een zwaar beroep?

De term zwaar beroep wordt gehanteerd voor beroepen die volgens bepaalde maatstaven als zwaar worden bestempeld. Mensen die deze beroepen uitvoeren mogen drie jaar eerder met pensioen dan mensen die geen zwaar beroep beoefenen. Dit zijn de criteria die worden gehanteerd om te kunnen bepalen of iets een zwaar beroep is:

  1. fysiek belastend werk
  2. belastende werkorganisatie
  3. verhoogde veiligheidsrisico’s
  4. mentale of emotionele belasting

Of de verpleging en verzorging hier ook onder vallen blijft onduidelijk volgens de officiële regels. Er is geen vaste lijst met zware beroepen die eerder met pensioen mogen gaan in Nederland. In het buitenland, België en Oostenrijk bijvoorbeeld, hebben ze dat wel. In Nederland kunnen de officiële instanties het hier niet over eens worden. Zo heb je in de zorg al grote verschillen en is het werk voor een verpleegkundige op de eerste hulp heel anders dan een verpleegkundige in de thuiszorg.

Verpleging en Verzorging CAO

Wil je meer weten over de verpleging en verzorging CAO? Lees dan verder voor meer informatie.

Functies binnen de verpleging & verzorging

Wil je meer informatie over specifieke functies binnen de zorg en verpleging? In het overzicht hieronder gaan we hier dieper op in. Zo vind je informatie over de taken, vaardigheden, werkplekken, salaris en opleiding van de specifieke functies.

Jeugd- en kinderverpleegkundige

Als jeugd- en kinderverpleegkundige werk je in de preventieve gezondheidszorg. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

SEH Verpleegkundige

Een SEH verpleegkundige werkt op de afdeling spoedeisende hulp. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Verzorgende

Als verzorgende verricht je verzorgende taken bij cliënten thuis, in een verpleeghuis of woonzorgcentrum. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Verzorgende IG

Als verzorgende IG verricht je verzorgende taken bij cliënten thuis, in een verpleeghuis of woonzorgcentrum. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Verpleegkundig specialist

Een verpleegkundige specialist is iemand die naast een verpleegkundige opleiding ook nog een opleiding tot verpleegkundig specialist heeft gevolgd. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Verpleegkundig specialist GGZ

Als verpleegkundig specialist GGZ houd je je bezig met de zorg voor patiënten met diverse psychische aandoeningen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

 

Gespecialiseerd verpleegkundige


Als gespecialiseerd verpleegkundige houd je je bezig met een specifiek onderdeel van de gezondheidszorg. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Dialyseverpleegkundige

Als dialyseverpleegkundige begeleid je patiënten met slecht (of niet) werkende nieren.  Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Ambulanceverpleegkundige

Een ambulanceverpleegkundige geeft zorg en verpleging voor en tijdens het vervoer van een patiënt. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Zorghulp

Als zorghulp werk je met ouderen of mensen met een beperking, die thuis of in een instelling wonen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

IC Verpleegkundige

Als IC verpleegkundige verpleeg je mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren. Ontdek hier alles over deze functie.

Verpleegkundige algemeen

Een algemeen verpleegkundige is in staat om alle verpleegkundige handelingen uit te voeren. Ontdek hier alles over deze functie en vacatures.

Obstetrie verpleegkundige


Een obstetrie verpleegkundige verpleegt vrouwen met problemen in zwangerschap. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Helpende

Als helpende doe je huishoudelijk werk en voer je verzorgende taken uit. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningen

De acute zorg richt zich op triage, stabilisatie en behandeling bij dringende laagcomplexe zorgvragen tot en met dringende levensbedreigende zorgvragen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningen

In dit specialisme richt je je op de voortgaande behandeling van de chronisch somatische aandoening, zorggerelateerde preventie en het omgaan met stoornissen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Neonatologieverpleegkundige


Als neonatologieverpleegkundige krijg je te maken met prematuren en zieke pasgeborenen met aangeboren en verworven aandoeningen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Psychiatrisch verpleegkundige


In de functie van psychiatrisch verpleegkundige houd je je bezig met patiënten die kampen met psychische problemen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Recovery verpleegkundige


Als recovery verpleegkundige ben je werkzaam op de recovery waar patiënten liggen die een operatie hebben ondergaan. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Sociaal verpleegkundige


De werkzaamheden van een sociaal verpleegkundige bestaan uit het bevorderen van de gezondheid van groepen mensen of het in stand zien te houden. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

CCU verpleegkundige

Als CCU verpleegkundige verpleeg je patiënten met acute en complexe hartproblemen. Ontdek hier alles over de functie, van taken tot interessante vacatures.

Diabetesverpleegkundige

Als diabetesverpleegkundige geef jij voorlichting, instructie en praktische hulp aan mensen met diabetes. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Justitieel verpleegkundige

Als justitieel verpleegkundige verzorg en verpleeg jij gedetineerden die in een justitiële inrichting zitten. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Wijkverpleegkundige

Als wijkverpleegkundige coördineer je de zorg bij mensen thuis. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Wondverpleegkundige

Als wondverpleegkundige behandel je complexe wondzorg bij patiënten. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Verpleegkundig specialist preventieve zorg bij somatische aandoeningen

Als verpleegkundig specialist preventieve zorg bied je verpleegkundige- en medische zorg met als doel het voorkomen van een (ernstige) somatische aandoening.

Verpleegkundig specialist intensieve zorg bij somatische aandoeningen

Als een verpleegkundig specialist intensieve zorg verricht je handelingen bij patiënten die betrekking hebben op de oorzaak van een gezondheidsprobleem en het behandelen daarvan.

Oncologieverpleegkundige

Als verpleegkundig specialist oncologie ben je gespecialiseerd in het geven van zorg aan patiënten met kanker. Je begeleidt de patiënt bij keuzes omtrent het ziek zijn, de behandelingen en het levenseinde.

Contact: TMI

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Bezoek ons

Sierplein 75
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Postadres

Postbus 90137
1006 BC Amsterdam

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.