Marije (34), verpleegkundige, is via TMI aan het werk gegaan in Oxford, Engeland. “Sinds 3 december 2018 ben ik werkzaam in het Oxford University Hospital. Tot 17 januari was ik nog  boventallig, maar inmiddels niet meer! Nog steeds leer ik elke dag weer ontzettend veel.“ Omdat TMI regelmatig vagen ontvangt over werksfeer en huisvesting, deelt Marije haar bevindingen hierover met ons.

 

Britse collega’s?

Het verpleegkundigenteam waar Marije in werkt bestaat uit ongeveer dertig mensen, waarvan het merendeel vrouwen zijn. Qua leeftijd is het team mooi verdeeld en dat geldt ook voor nationaliteiten. “Ik denk dat er in totaal drie of vier Britten werken, verder is iedereen van buitenlandse komaf, geeft Marije aan.” Men komt bijvoorbeeld uit India, de Filipijnen, Portugal (heel veel!), Spanje, Italië, Griekenland, Slowakije. Naast Marije werken er nog twee Nederlandse artsen in dit ziekenhuis, maar die heeft ze nog niet ontmoet.

Marije vertelt dat de patiënten ook gewend te zijn lijken te zijn aan buitenlands personeel en vinden het dan ook helemaal niet erg dat ze een accent heeft of soms niet op een woord komt. Ook in andere disciplines werken veel buitenlanders. “Toen ik gisteren met een patiënt mee ging voor een echo en de assistente aldaar hoorde dat ik uit Nederland kwam, begon ze in het Nederlands tegen me te praten. Zij bleek uit Zuid-Afrika te komen! De arts die de echo maakte was Iers, dus de patiënt zelf was de enige Brit.”, legt Marije uit.

De ziekenhuisbezetting lijkt dus afhankelijk te zijn van buitenlanders en men is dan ook bang dat er personeel zal vertrekken zodra de Brexit definitief is.

Marije in het Oxford Hospital

 

Lopend naar het werk

Marije woont in een accommodatie voor ziekenhuispersoneel, dat naast een ander groot ziekenhuis staat. Oxford University Hospitals bestaat namelijk uit drie ziekenhuizen en ze kwam in aanmerking voor huisvesting naast een andere ziekenhuislocatie dan de locatie waar ze werkt. “Ik woon naast het grootste ziekenhuis waar ook de Spoedeisende Hulp en de traumahelikopter gevestigd zijn, dus ik hoor altijd veel sirenes en af en toe de helikopter. Meestal ga ik lopend naar ‘mijn’ ziekenhuis want alles ligt dicht bij elkaar in de buurt (20 minuten).”, aldus Marije.

De accommodatie waar Marije woont

 

Marije’s woning

De accommodatie bestaat uit vier rode flats en Marije woont in het eerste gebouw. Het is gedeelde huisvesting, geeft Marije aan. “Ik deel mijn ‘flat’ met twee mannen: Rodrigo uit Portugal en een jongeman uit India, waarvan ik de naam nog niet weet. Iedereen heeft een eigen kamer en we delen een badkamer, een apart toilet en een lounge, waar mijn kamer aan grenst.” De lounge is volgens Marije een gezamenlijke eet-/woonkamer. Er wordt weinig gebruik van gemaakt, maar als iemand visite heeft, zitten ze soms in de lounge.

Marije haar flat

Marije vertelt verder: “De keuken delen wij met kamerbewoners van de flat naast ons (in totaal zijn we met zeven). Daar wonen Esperanza uit Spanje, een jongeman uit Senegal die iets met anesthesie doet, en nog twee (voor mij) onbekenden.” Marije geeft aan dat de keuken de ultieme plek is om elkaar tegen te komen, aangezien ze die met veel delen.

“Ik woon hier op zich prettig en het is leuk dat je makkelijk in contact komt met medebewoners. Een nadeel is dat het niet zo schoon is, maar dat is de keerzijde van een flat delen. Een tweede nadeel is de gevoelige sensor van de brandmelder. Die gaat namelijk nogal eens af. Zodra dit gebeurt verzamelen we buiten bij de ingang van het gebouw en wachten we tot de ‘fire marshall’ de flat heeft gecontroleerd en het alarm heeft uitgezet. Zo is het nu al een aantal keer gebeurd dat ik ’s avonds in mijn roze badjas, met blote benen en zonder make-up ineens buiten stond.”, vertelt Marije.  Gelukkig is het tot dusver altijd loos alarm.

“Een eigen studio lijkt me wel wat, maar wonen is hier helaas nogal duur.” Over een jaar zal Marije zelf woonruimte moeten regelen, maar tot die tijd zit ze nog goed in deze flat!

Ook werken in de UK?

Bekijk hier ons recente vacatureaanbod!

Marije Poldner

Ook werken in de UK?

Bekijk ons volledige vacatureaanbod!

Nikki vertelt over begeleiding vanuit TMI naar het buitenland!

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.