Janneke Verrijzer werkt sinds 2019 via TMI als verpleegkundige in Davos, Zwitserland.

Grüezi! Ik ben Janneke Verrijzer en 22 jaar. Ik woon en werk nu bijna vier maanden in Davos, Zwitserland. Ik werk als verpleegkundige in de Hochgebirgsklinik, een revalidatie kliniek voor mensen na bijvoorbeeld grote hartoperaties, die aan het herstellen zijn van longoperaties, maar ook dermapatiënten. Nadat ik vorig jaar mijn diploma op mocht halen wilde ik graag in het buitenland werken. Het plan was eigenlijk om naar Curaçao te gaan, maar dat is een hoop gedoe met regelen van je registratie. Toen werd het de keus Engeland of Zwitserland en aangezien ik graag in de bergen ben was de keuze snel gemaakt! Uiteindelijk ben ik een half jaar later begonnen in Davos.

"In Zwitserland mag je veel meer handelingen doen, die we in Nederland niet zo snel mogen doen."

Hoe ervaar je het werken in Zwitserland?

Toen ik net begon wist ik nog niet helemaal wat ik ervan moest verwachten, wat mijn taken zouden zijn etc. Maar dat is uiteindelijk enorm meegevallen! Hier mogen wij veel meer handelingen doen die we in Nederland niet zo snel mogen doen, neem bijvoorbeeld bloedprikken en infusen aanleggen. Daarnaast vind ik de Zwitserse collega’s heel vriendelijk, het zijn hele open en hartelijke mensen. Die er super blij mee zijn als wij als Nederlanders hier komen werken. Wij worden heel breed en voor hun “hoog” opgeleid en dat kennen ze hier niet. Hier moeten ze al snel een richting kiezen. Er zijn hier veel Duitse collega’s, maar ook veel collega’s uit Portugal. Ik vind zo de culturele verschillen wel interessant!

Wat vinden patiënten ervan dat je niet uit Zwitserland komt?

Veel vinden het heel grappig. Vaak zodra ze mijn naam horen of zien vragen ze gelijk of ik uit Nederland kom. Ze hebben er veel bewondering voor dat ik deze stap heb gemaakt en hoe ik erop ben gekomen ben om hier te gaan werken. Af en toe komen er ook wel eens Nederlanders in de kliniek. Toch wel grappig om dan ineens gewoon Nederlands te praten. Verder is het wel bijzonder hoe hier bijvoorbeeld hartoperaties worden gedaan. Dan wordt het hele borstbeen nog open gemaakt. Een ervaring die je in Nederland niet zo snel zal hebben.

Woon je vlakbij je werk of moet je gebruik maken van een auto of openbaar vervoer?

Ik woon hier op het terrein van de kliniek en binnen twee minuten sta ik op mijn werk. We wonen in het gebouw met veel collega’s, maar ieder wel op zichzelf. Daardoor lopen we ook veel bij elkaar binnen. Er staan hier zes van zulke gebouwen.

En hoe is het Zwitserse leven buiten je werk om?

Nu in het winterseizoen probeer ik zoveel mogelijk te skiën. Toen ik hier begon, ben ik veel gaan wandelen. De natuur is hier prachtig. Verder ga ik op stap met vriendinnen en collega’s of gaan we een dagje wat leuks.

Waarom zou jij andere TMI’ers aanraden om in Zwitserland te gaan wonen en werken?

De ervaring! Het is hier zo een mooie omgeving en puur om de ervaring op te doen hier zou ik dit echt aanraden. Ook hier bij ons in de kliniek kan je eventueel doorgroeien als je dat zou willen en ze staan open voor alles. Protocollen en handelingen uit Nederland zijn ze heel blij mee zodat we ervaringen uit te wisselen.

Janneke Verrijzer - Algemeen Verpleegkundige in Zwitserland

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.