Volgens minister Bruins van Medische Zorg is het niet in alle gevallen nodig om 112 te bellen. Hij vindt dat er een nieuw nummer moet komen dat ingeschakeld kan worden bij spoedzorg wanneer er geen sprake is van een levensbedreigende situatie.

22 duizend telefoontjes doorverwezen

Uit de cijfers blijkt dat veel mensen naast 112 andere telefoonnummers van hulpinstanties niet uit hun hoofd weten. Zo hebben er in 2018 447 duizend mensen naar 112 gebeld. Hiervan werden ruim 22 duizend telefoongesprekken doorverwezen naar het politienummer: 0900-8844.

Ander nummer voor geen levensbedreigende situatie: goed idee

Job Nievaart, huisarts benoemd dat het zeker geen verkeerde keuze is om 112 te bellen als er een panieksituatie ontstaat. Op zulke momenten hebben veel personen het huisartsennummer ook niet bij de hand. En in zo’n situatie moet er toch hulp komen geeft Nievaart aan. Echter rukken er ook ambulances uit voor situaties waarin het achteraf gezien eigenlijk niet nodig was. Hierom vindt Nievaart een extra noodnummer voor geen levensbedreigende situaties een goed initiatief.

Als iemand buiten bewustzijn is, bel je het noodnummer

Denemarken en Schotland hebben al een nummer voor niet-levensbedreigende zorg. In Nederland moeten wij hier nog even op wachten. Voor nu is het in Nederland de regel: als iemand buiten bewustzijn is, bel je het noodnummer. Als iemand misselijk is of buikpijn heeft bel je de huisartsenpost. Mocht de huisarts vervolgens denken dat een ambulance nodig is, wordt er door de huisarts 112 gebeld.

Maar welk nummer bel je wanneer?

  • Je belt 112 als je iemand op straat ziet die een auto probeert te stelen.
  • Je belt de huisartsenpost als een kind van een klimrek is gevallen en ernstige pijn heeft.
  • Je belt 0900-8844 als hangjongeren op straat voor overlast zorgen.

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Fax ons

020 615 51 10

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Postadres

Postbus 90137
1006 BC Amsterdam

Deel deze pagina:

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.