verzorgende ig leest document tijdens werk
Interview

Doorgroeimogelijkheden als verzorgende IG

Auteur:
cynthia buckert portretfoto
Cynthia Buckert

Er is niets over gelogen dat Melissa Klop (29) van ver is gekomen! Begonnen als verzorgende IG bij de Zorgcirkel in Purmerend, vervolgens aan de slag als verpleegkundige in het toenmalig Medisch Centrum Alkmaar (MCA), doorgestroomd naar de dialyseafdeling in het OLVG en nu accountmanager VVT bij TMI. En momenteel volgt ze ook nog een verkorte opleiding tot hbo verpleegkundige. “Het leuke aan de zorg is dat je niet steeds opnieuw vier jaar naar school hoeft. Je kunt zoveel kanten op. Ook als je een bepaalde functie niet meer leuk vindt, dan ga je weer leren voor een andere richting binnen de zorg. Dat maakt werken in de zorg zo leuk.” In dit interview vertelt Melissa over de doorgroeimogelijkheden binnen de zorg.

Begonnen als verzorgende IG

“Ik had altijd al de wens om verpleegkundige in het ziekenhuis te worden, maar toen ik zestien jaar was en van het vmbo kwam, had ik daar simpelweg nog niet het niveau voor. Toen ben ik de verzorgende IG niveau 3 opleiding gaan doen bij de Zorgcirkel in Purmerend. Daar heb ik de werken leren opleiding (BBL) in drie jaar gedaan. Na de opleiding ben ik één jaar gaan werken als VIG’er. Op dat moment was ik pas negentien jaar en toch wist ik al dat ik verder wilde studeren. Ik wilde hoe dan ook werken in het ziekenhuis. Dus ik heb alles eraan gedaan om aan de Verpleegkunde opleiding te kunnen starten in het ziekenhuis. Binnen de Zorgcirkel, waar ik op dat moment werkte als verzorgende IG, heb ik zoveel mogelijk werkervaring opgedaan om zo aangenomen te worden voor de opleiding Verpleegkunde. Ik heb bijvoorbeeld gewerkt op de PG, somatiek afdeling en ook in de thuiszorg. Uiteindelijk ben ik in het MCA, nu Noordwest Ziekenhuisgroep, de opleiding Verpleegkunde gaan doen.”

Doorgroeien als verzorgende IG
Nieuwsgierig naar werken als Verzorgende IG?

Van verzorgende IG naar verpleegkundige in het ziekenhuis

“Tegenwoordig is het wellicht lastiger om als VIG door te stromen naar het ziekenhuis, maar het pad dat ik heb gevolgd is zeker niet onmogelijk. Uiteraard is de gunfactor ook belangrijk, maar dat is overal zo. Binnen het MCA solliciteerde ik op een bbl plek. Dit betekent dat je vier dagen werkt en één dag per week naar school gaat. Daarnaast was het ook een verkorte opleiding. En dat is ook het fijne als je al een diploma in de zorg hebt, je kunt vervolgstudies verkort doen. Uiteindelijk heb ik de opleiding Verpleegkunde in tweeënhalf jaar afgerond en ben ik als verpleegkundige gaan werken in het MCA. Ik begon op de Interne Geneeskunde en ben doorgestroomd naar de afdeling Cardiologie. Ook deed ik daarnaast wat losse diensten binnen andere ziekenhuizen. Op dat moment had ik ook twee jonge kinderen en was ik op zoek naar meer vastigheid. Daarom ben ik gaan werken als dialyseverpleegkundige in opleiding in het OLVG. Deze functie gaf mij meer regelmaat, omdat ik alleen overdag werkte. Ik heb toen in het OLVG de opleiding tot dialyseverpleegkundige gevolgd van vijftien maanden en heb daar vervolgens vijf jaar gewerkt.”

“Na een aantal jaar werken als dialyseverpleegkundige, miste ik toch een stukje uitdaging en wilde ik weer doorleren. Daarnaast ging ik ook in gesprek met TMI voor een vacature voor dialyseverpleegkundige, maar omdat ik op dat moment twee jonge kinderen had en graag bij hen in de buurt wilde zijn, was detachering niet mogelijk voor mij. Dus toen kwam de vraag: waarom kom je niet op het kantoor van TMI werken? Nu ben ik accountmanager VVT bij TMI en doe ik een hbo-v opleiding verkort. Deze opleiding duurt tweeënhalf jaar en in juni 2021 rond ik die af en kan ik vervolgens alle kanten op. Ondanks dat ik nu accountmanager ben, sluit ik zeker niet uit dat ik ooit weer terug de zorg in ga.”

Ik sluit niet uit dat ik ooit weer terug de zorg in ga.

Doorgroeien binnen de VVT

“Binnen de VVT zijn er tal van doorgroeimogelijkheden. Wanneer je in loondienst werkt, regelt de zorginstelling de interne opleiding voor je. Je stages worden geregeld en je opleiding wordt betaald. En binnen ongeveer twee jaar heb je een nieuwe functie.

Als helpende plus niveau 2 kun je doorstromen naar de opleiding tot verzorgende IG niveau 3. Vervolgens kun je als verzorgende IG verpleegkundige worden. Wanneer je verpleegkundige bent, kun je nog doorstuderen tot:

En heb jij uiteindelijk een hbo-v diploma? Dan kun je weer doorgroeien tot teamleider binnen bijvoorbeeld de VVT. Als je na vijf jaar geen uitdaging meer hebt binnen je huidige functie, dan kies je gewoon een ander specialisme die je wilt volgen. Vergeleken met de VVT heeft het ziekenhuis uiteraard meer keuzes om door te groeien, maar dan moet je wel de afweging maken of je het ziekenhuis leuker vindt dan de VVT branche.”

Doorgroeien via TMI

Via TMI is het tegenwoordig ook mogelijk om als VIG de opleiding tot algemeen verpleegkundige niveau 4 te volgen. Of je kunt ervoor kiezen om als verpleegkundige niveau 4 opgeleid te worden tot hbo verpleegkundige via TMI. Tijdens deze interne opleiding verzorgen de accountmanagers bij TMI de stageplekken. Voor meer informatie over de opleidingen, kun je contact opnemen met de afdeling Werving via werving@tmi.nl.

“Een andere mogelijkheid om door te groeien binnen de zorgbranche is bij TMI. Ik kom uit de zorg en via TMI ben ik uiteindelijk accountmanager VVT geworden. Dit geldt ook voor mijn collega Liesbeth. Die werkte als kinderverpleegkundige voor TMI en is uiteindelijk ook accountmanager VVT geworden. Ondanks dat wij accountmanagers VVT zijn, zijn we nog steeds erg betrokken bij de zorg. En ook dit hoort weer bij de doorgroeimogelijkheden die TMI te bieden heeft. Jij kunt ook op het kantoor van TMI terechtkomen. En dat is een kans, die krijg je niet overal.”

Tips voor VVT’ers

“Mijn beste tip, en dan spreek ik uit ervaring, is om door te groeien via een praktijkopleiding. In de praktijk leer je het beste en het snelst. Daarnaast maakt werkervaring en levenservaring je ook slimmer, waardoor het makkelijker is om een opleiding te doen. Vroeger had ik na mijn vmbo veel moeite met leren, maar nu tien jaar later veel minder. Door werkervaring in de zorg, weet je ook veel meer. Een bevestiging van hoe ouder je wordt, hoe wijzer. Ik ben van ver gekomen en als je iets echt wil, dan komt het helemaal goed!”

>> Benieuwd hoe een dienst van een verzorgende eruitziet in een verzorgingstehuis? Lees dan de ervaringen van Maria. 

Benieuwd naar de mogelijkheden als verzorgende bij TMI?

Bekijk de vacatures

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: