Aan de slag als operatieassistent in Duitsland? Wat komt allemaal daarbij kijken? TMI geeft advies.

Duitsland biedt operatieassistenten voldoende kansen om carrière te maken. Op een operatiekamer in Duitsland werken over het algemeen:

  • Verpleegkundigen met beroepservaring
  • Operatieassistenten zonder verpleegkundige achtergrond
  • Verpleegkundigen met de specialisatie OK

Een aantal punten zijn wel belangrijk om vooraf mee rekening te houden voordat men de carrièrestap naar Duitsland zet:

Leren van de Duitse taal

Om in Duitsland als operatieassistent te kunnen werken moet men de Duitse taal spreken. Het Duits taalcertificaat B2 wordt aanbevolen voor een professionele communicatie op de werkvloer. Soms is het taalniveau B2 ook een vereiste. TMI kan daarbij ondersteunen om het gewenste taalniveau te bereiken. Geïnteresseerde en gemotiveerde kandidaten kunnen we in contact brengen met onze Duits leraar voor een vrijblijvend intakegesprek. Er kan dan een indicatie gegeven worden voor het aantal benodigde lessen om bijvoorbeeld het B2 niveau Duits te bereiken. Op basis daarvan wordt de cursusprijs bepaald. De lessen worden gegeven via Skype. Men kan eveneens een cursus elders doen of zelfs voor een intensief cursus Duits kiezen. Dit vereist uiteraard meer tijdsinspanning.

Bij het aanmelden voor de taaltoets raden we aan daarop te letten, dat het certificaat internationaal erkend wordt. Dit is bijvoorbeeld bij taalcursussen van het Goethe-Instituut het geval. Als men zeker wilt weten of de Duits taalcursus/diploma wordt herkend, kan men contact opnemen met de bevoegde overheidsinstelling in het desbetreffende bondsgebied in Duitsland. Deze hebben over het algemeen doorgaans iedere week een telefonisch spreekuur. Na een succesvol afgeronde taaltoets is het goed om rekening mee te houden, dat het soms meerdere weken kan duren voordat men het certificaat opgestuurd krijgt.

Erkenning van diploma’s

Het laten erkennen van de beroepstitel is verplicht in Duitsland. Er bestaat het aanvraagformulier erkenning beroep. Op het formulier staat aangegeven welke documenten vereist zijn voor de erkenning. Deze documenten (ook samen met het taalcertificaat) dienen dan naar de desbetreffende overheidsinstelling opgestuurd te worden. Het juiste adres staat op het formulier vermeldt. Wij bevelen aan om een ontvangstbevestiging aan te vragen nadat men het aanvraagformulier opgestuurd heeft. De overheidsinstelling is verplicht de aanvraag binnen 3 maanden af te handelen. Om het proces te versnellen kan het helpen om periodiek contact op te nemen met de overheidsinstelling om de procedure-doorlooptijd te versnellen. Goed om te weten is dat de erkenning van de diploma’s eveneens enige tijd in beslag kan nemen.

Versneld aan de slag in Duitsland met de Europese beroepskaart

OK-assistenten met een verpleegkundige achtergrond kunnen sneller aan de slag in Duitsland door het aanvragen van de Europese Beroepskaart als verpleegkundige. Dit is binnen 4 weken geregeld. Meer informatie daarover is hier te vinden. Men kan dan aan de slag op de Duitse OK met de beroepstitel verpleegkundige. In Duitsland is het algemeen gebruikelijk dat verpleegkundigen die ingewerkt zijn op de OK als OK-assistent worden ingezet. Los hiervan is het natuurlijk wel aan te bevelen de erkenning voor het eigenlijke beroep als OK-assistent aan te vragen, zoals eerder beschreven (erkenning van diploma’s).

Via TMI treedt jij als operatieassistent direct in dienst bij de opdrachtgever in Duitsland. TMI ondersteunt hierbij door bijvoorbeeld het vinden van woonruimte en aanmelden bij de gemeente.

Hebben we jouw interesse gewekt om bij een ziekenhuis in Duitsland aan de slag te gaan? Vooral voor de gebieden Keulen, Mönchengladbach, Düsseldorf, Duisburg en Essen zoeken we getalenteerde en enthousiaste operatieassistenten. Neem contact op!

Direct aanmelden

Kom in contact met TMI om alle mogelijkheden te bespreken.

Interesse in meer informatie?

Neem direct contact op met
André Herveille
Managing Director TMI GmbH
(zowel Duits als Nederlands sprekend)

  • a.herveille@tmi-jobservices.de
  • +49 171 968 6395

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.